15.08.2017 14:11

Dev hastane zincirinde flaş gelişme! Büyük ortak hisselerini satıyor mu?

Turkven Mavi'nin ardından çoğunluk hissesine sahip olduğu Medical Park'tan halka arz ile çıkış alternatifini değerlendiriyor.

Türkiye’nin önde gelen girişim sermayesi şirketlerinden Turkven, 2013 yılında çoğunluk hissesini satın aldığı hastane zinciri Medical Park’tan çıkış için alternatifleri değerlendiriyor.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Turkven, hem blok hisse satışı ile çıkış hem de halka arz alternatiflerini değerlendiriyor.

Medical Park’ta yüzde 40 payı olan ABD’li Carlyle Group, payının tamamını 2013 sonunda Turkven’e satıp ortaklıktan çekilmişti. Hastanenin diğer ortaklarından Muharrem Usta ve Sancak Grubu da hisselerinin bir bölümünü Turkven’e devrederken, Turkven böylece Medical Park’ta çoğunluk hisselere sahip olmuştu.

ŞİRKET YORUM YAPMADI

İşlemin büyüklüğü ile ilgili ise bir açıklama yapılmamıştı. Konuya yakın bir kaynak Turkven’in ortağı olduğu Mavi’den halka arz yoluyla çıkışının ardından Medical Park’ta da bir çıkışa hazırlandığını belirterek, “Bunun da büyük halka arzlardan biri olması bekleniyor” dedi.

Turkven yetkilileri Reuters’ın konuyla ilgili sorusuna bir yanıt vermedi. Turkven, 2008 yılında ortak olduğu Mavi Giyim’den son yılların en büyük halka arzını gerçekleştirerek Haziran ayında çıkış gerçekleştirmişti. Reuters tarafından yapılan hesaplamaya göre Mavi Giyim’in sermayesinin yüzde 55’inin halka arz edildiği ihracın büyüklüğü 1.17 milyar lira olmuştu.

Turkven’de IFC, EBRD, Avrupa Yatırım Bankası ve Hollandalı Kalkınma Bankası FMO hissedarlar arasında yer alıyor.Şirketlere yatırım yapan özel sermaye fonları genel olarak birkaç yıllık ortaklığın ardından şirketlerden çıkış stratejisi izliyor. Halka arz da çıkış yöntemlerinden birini oluşturuyor.Konuya yakın bir diğer kaynak da Turkven’in Medical Park’da bir suredir hem blok hisse satışı ile çıkış hem de halka arz alternatiflerini eş zamanlı değerlendirdiğini belirterek, “Özellikle yakın zamanda gerçekleştirdikleri başarılı Mavi halka arz sürecinden sonra Medical Park’taki halka arz surecini de hızlandırmış olmaları normal” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GRUPLARINDAN BİRİ’

Aynı kaynak Medical Park’ın genel hastanecilik alanında Türkiye’nin en büyük gruplarından birisi olması ve SGK anlaşmalı bir hastane grubu olmasının da etkisiyle halka arz surecinde ilgi çekeceğini belirterek, “Yerli yatırımcılara ek olarak, Ortadoğulu yatırımcıların da ilgisinin yüksek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Sağlık alanında faaliyet gösteren MLP Care Grubu’nun amiral gemisi konumundaki Medical Park hastanelerinin Türkiye’de 15 ilde 21 hastane ve 14,000 çalışanı bulunuyor. Grup ilk hastanesini 1993 yılında açmıştı.

Turkven ise danışmanlığını yaptığı 2 milyar dolar sermaye ile Türkiye’de önde gelen girişim sermayesi şirketleri arasında yer alıyor. 2000 yılında Türkiye’deki ilk bağımsız girişim sermayesi şirketi olara kurulan Turkven’in BC Partners ve DeA Capital konsorsiyumu ile, Migros’un yüzde 98’inin 3.2 milyar dolara satın alınması işlemi Türkiye’de gerçekleşen en büyük girişim sermayesi yatırımları arasında yer almıştı. Medical Park’ın Türkiye’de 22 hastanesi bulunuyor. Hastanenin yüzde 24’ü Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’ın olduğu Sancak Grubu’nun

2000 YILINDA KURULDU

Turkven, 2000 yılında kurulmuş Türkiye’deki ilk bağımsız girişim denetim şirketi. Şirket 2 milyar dolarlık bir sermayenin danışmanlığını yapıyor. BC Partners, Turkven ve DeA Capital konsorsiyumu, Migros'un %98'inin 3,2 milyar USD'ye satın alınması işlemi ile Türkiye'de gerçekleşen en büyük girişim sermayesi yatırımını gerçekleştirmişti. Turkven’in Flo, Koton, Mavi Jeans, Doğtaş Kelebek ve Dominos Türkiye gibi kurumlarda yatırımları bulunuyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.