Hüseyin MOVİT

06.06.2017 15:48

Genç Medyacılara Yol Haritası (274)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

 CEVAP BEKLİYORUM

Elazığlı Sırrı Er, Kutadgu Bilig'in "Dinlenir, akılda kalır kısa söz, Binlerce düğümü bir tek sözle çöz." sözünü aşırıp nerelerde kullandın?
Tamamı aşırma olan "Altın Sözler ile Başarılı Konuşma Teknikleri" kitabında kullandın mı? Kullandığını biliyoruz. Niye kaynak göstermeniz gerekirken sahiplenyorsun?
 
JANDARMA OLARAK KİMDEN BAHSEDİYOR?
Elazığlı Sırrı Er, Feysine yapıştırmış: 
"Türkçeyi zorlayarak değil ancak sevdirerek koruyabiliriz... 
Türkçe siyasetçilere ve dil jandarmalarına bırakılmayacak kadar da kıymetlidir." (01.02.2015)
Bahsettiği jandarma tabii ki benim. görevimi yapıyorum. Her yerde yayımlanmış bilgileri aşırıp yeni bir bilgiymiş gibi milleti kandırmak da ne oluyor?
 
TRT KİM SEN KİM?
Elazığlı Sırrı Er atmasını çok sever:
"TRT Radyo Programcısı ve Yazar Sırrı Er, Aslanlar SAKEM'de" (www.haberyenice.net)
TRT'den atılana kadar görevi, yayın yardımcısıydı. Kendi, kendine paye vermiş! İşte enselendi!
 
 
NEYMİŞ?
Churchill 1953'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. Bir iki biyografi ve anı kitabı
 dışında da öyle Disraeli gibi edebî eserleri yoktur. 
İngilizceyi çok iyi kullanmıştır ve 2. Dünya Harbi sırasında milleti
üzerindeki büyük nüfuzunu nutuklara borçludur.
 
AYIPTIR SÖYLEMESİ
Kanal 7, yanan Gaziosmanpaşa Ortaokulu için, "Boğaz'ın müdavimlerinden" diyordu. 
Müdavimin anlamını öğrettik (2002)
Müdavim: Bir yere sürekli olarak giden (kimse), gedikli.
 
 
HORR
Türkçe özürlü İbrahim Melih Gökçek, her zamanki gibi döktürmüş:
“İNŞAALLAH ANKARA TARİHİNİN EN BÜYÜK TOPLANTISI OLACAK. PAZAR SABAHDAN İTİBAREN OTOBÜS VE METRO ÜCRETSİZ. BU TARİHİ GÜNE SİZDE ŞAHİT OLUN.” (Twitter)
Başkan bey artık bir düzeltmen tutmalı. Türkçenin kafasını yardığı yeter!
 
 
NE DEMİŞ?
Fransa Kralı XIV. Louis’nin (1638-1715) Fransa’yı mutlak monarşi ile yönetirken, tarihe geçen sözü:
“l’Etat c’est moi”, “Devlet benim"
 
NEYMİŞ?
Emin Çapa (Kanal D), yıkımı, ilk Türk filmi olarak Fuat Özkınay tarafından çekilen Ayafstefanos'tan bahsediyor da bu konudan bahsetmiyor. (15.03.2017)
 
TDK'DAN
Halit Kıvanç ve Hüseyin Movit’e dil ödülü
 
Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu, 1999 yılı ödüllerini açıkladı. Bu yılkı ödüllerin, TRT Genel Müdürlüğü, Halit Kıvanç, Hüseyin Movit ...
 
Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu, 1999 yılı ödüllerini açıkladı. Bu yılkı ödüllerin, TRT Genel Müdürlüğü, Halit Kıvanç, Hüseyin Movit ve NTV muhabiri Ceren Akıllıoğlu’na verilmesi kararlaştırıldı. Ödüller 1 milyar lira nakit para, onur belgesi ve gümüş anıt. Gümüş anıtta, kaplumbağa kaide üzerindeki Kül Tigin Bengü taşının bir yüzünde Atatürk’ün dil hakkındaki görüşleri ile iç yüzünde Göktürk yazısıyla Bilge Kağan’ın sözleri yer alıyor. Ödüller, 26 Eylül günü Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde yapılacak Dil Bayramı’nda verilecek. Aynı gün Bilkent Üniversitesi ile Türk Dil Kurumu’nun birlikte düzenlediği “Türkçe’nin Bugünkü Problemleri” konulu bir de panel düzenlenecek. Panele Prof.Talat Sait Halman, Porf.Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof.Dr. Nizami Caferov ve Dr. Rasim Özyürek konuşmacı olarak katılacak.(Türkiye, 23.09.1999)
 
TÜRKÇE FAKİRİ
Müge Anlı, "Bazı kelimeler var, ne anlama geldiğini bilmiyorum. Arkadaşlar sonra uyarıyorlar ne manaya geldiğini" (atv, 11.06.2013)
 
TÜRKÇE FAKİRİ
Bir itiraf: "Türkçeyi çok iyi kullanabilemiyorum ama kelimeleri bilirim" (Müge Anlı, atv, 08.12.2016)
Daha önce kelimelerin anlamını bilmiyorum demişti. 
 
USTADAN
Yaşamayan Türkçemiz
İstinye-Çubuklu arasında feribot seferleri başladı. Eskiden de benzeşen bir uygulama vardı. Bu hat Paşabahçe'den alındı Çubuklu'ya kaydırıldı. Faydası ortada. Üstünde durmak istediğim haber kanallarının bayan muhabirleri "arabalı vapur" deyip duruyorlar. Buna Türk Dil Kurumu'nun izin verdiğini öğrendim. TDK'ya bir sorum olacak; Peki o zaman yolcu vapuruna niçin "yolculu vapur" demiyorsunuz? Burada da doğru olan "araba vapuru" demek. Yabancı kelime kullanılmıyor savunması da yapamazlar. Bu kızlar "arabalı vapur" ve "feribot"u bir arada söylüyorlar.
Bir başkası rakım diyor. Bari "Yeni rakı" densin! Doğrusu râkım olacak. Yani telaffuz ederken a uzatılacak. Şarj cihazına şarz diyenler bunlar. Tahîn'i "tahin" şeklinde konuşanları dinliyoruz. Sonuç her ekranın mutlaka bir Hüseyin Movit'e ihtiyacı var. (Burhan Ayeri, Yeniçağ, 23.03.2017)
 
 
BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?
Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen

 

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.