27.05.2019 15:24

Bilişim sektöründe yazılımın değeri artıyor

Her yıl, tüm sektörler için sayısız araştırma yapılıyor. Bu araştırmaları yapan şirketler daha sonrasında sonuçları kamuoyuyla paylaşarak, sektöre ışık tutuyor.

Yapılan araştırmalar sayesinde sektörlerin nasıl bir yıl geçirdiği ortaya çıkıyor. Ayrıca nasıl bir yıl geçireceği de tahmin ediliyor. Bilişim de bu sektörler arasında. 

Bilişim 500 Araştırması

Binden fazla bilişim şirketinden aldığı verileri analiz eden araştırma, 2018’in resmini çizdi. 2018 yılı verilerini analiz eden Bilişim 500’ün sonuçlarında yazılım şirketlerinin yükselişi dikkat çekti. Araştırma, en yüksek büyüme oranının Türk Lirası bazında yüzde 317 olduğunu da ortaya koydu. Bu oran Amerikan Dolar bazına baktığımızda ise yüzde 216. Dolar bazında yüzde 100 ve üzerinde büyüme gösteren şirketlerin hepsi yazılım çözümü satan ya da geliştiren şirketler. Bu da bilişim sektöründe yazılımın gücünü gösteriyor.

Verilerini gönderen şirketlerin yüzde 65’i geçen yıl gelirlerini TL bazında artırmayı başardı. Gelirleri artan şirketlerin Türk Lirası bazında ortalama büyümesi ise yüzde 40 olarak gerçekleşti.

Yüzde 100 ve üzerinde büyüyen toplamda 24 şirket olduğu ortaya çıktı. Büyüme oranı yüzde 50 – yüzde 99 arasında olan şirket sayısı ise 53 olarak kaydedildi. Aynı verilere Dolar bazında baktığımızda şirketlerin sadece yüzde 27’sinin gelirlerinin büyüdüğünü görüyoruz. Verilerini paylaşan şirketlerin yüzde 35’lik bir kısmında ise gelir azalması yaşandı. Gelirlerdeki ortalama daralma yüzde 21 iken, en yüksek daralma ise yüzde 89 oranında kaydedildi.

Bilişim 500 Araştırması sonuçları bu yıl temmuz ayında düzenlenecek törenle açıklanacak. Ayrıca törende 20’inci yıla özel olarak, Bilişim 500 PLUS bölümü kapsamında 20 yıldır araştırmaya bilgi vermiş şirketler arasından bir firma uzun yıllardır her türlü koşulda sektördeki konumunu devam ettirmesinden dolayı ödüllendirilecek.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.