20.06.2018 14:34

BT güvenliği stratejik önem kazanmaya başladı

Kaspersky Lab tarafından hazırlanan yeni bir rapor, BT güvenliğinin şirketlerde nihayet çok daha stratejik bir rol edinmeye başladığını ortaya koydu.

Raporda siber güvenliğin artık bir maliyetten çok bir yatırım olarak görüldüğü dile getirildi.

Türk şirketleri daha fazla maliyete katlanıyor
Yaşanan siber güvenlik vakaları sonrasında toparlanmak için gereken bütçenin giderek büyümesi nedeniyle Orta Doğu, Türkiye ve Güney Afrika’daki şirket yöneticileri, toplam BT bütçelerinde BT güvenliğine daha fazla pay (%24) ayırmak zorunda kalıyor. Ayrıca, hem kurumsal şirketler hem de küçük ölçekli işletmeler önümüzdeki üç yıl içinde BT güvenliği bütçelerinin %18 oranında artacağını öngörüyor.

Siber vakaların ortaya çıkardığı maliyetlerin yıkıcı olduğu konusunda şüphe yok. Bu bile tek başına BT güvenliğine daha fazla yatırım yapılması için geçerli bir neden. Kaspersky Lab’in elde ettiği bulgulara göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki şirketlerin %74’ü bir tür siber tehditle karşılaşmış. Yaşanan vakaların ortalama maliyeti ise 444.816 $ düzeyinde. Daha dinamik tehditler ile karmaşık BT güvenliği tedarik zinciri sorunlarından GDPR’a kadar yeni uyum gereksinimlerinin belirmesi ve kurumsal verilerin BT güvenliği ekiplerinin kontrolünden çıkmaya devam etmesiyle, BT güvenliği profesyonelleri kendilerine şirketleri için en uygun yatırıma nasıl karar vereceklerini soruyor.

Dünya genelinde 6687 şirketin verilerini baz alan sistemde kullanıcılar şirketlerinin büyüklüğünü, bulunduğu bölgeyi, faaliyet gösterdiği sektörü ve BT güvenliği harcamalarını girebiliyor. Ardından sistem, bilgileri girilen şirketin sektör ortalamasına göre ne konumda olduğunu hesaplıyor. Ayrıca, benzer şirketlerin aldığı güvenlik önlemleri, karşılaştıkları ana tehdit vektörleri, saldırılar sonucunda ne kadar zarar ettikleri ve bu şekilde etkilenmemek için neler yapılabileceği gösteriliyor.

Hesaplayıcının verilerine göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde her ölçekten ve sektörden şirketin en çok karşılaştığı beş tehdit şunlar: Cihazların veya medyanın fiziksel kaybı (%53), virüsler ve zararlı yazılımlar (%53), veri sızıntıları (%48), çalışanların BT kaynaklarını uygunsuz kullanımı (%48) ve DDoS saldırıları (%39).

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.