25.09.2018 08:51

Dizel otomobil üretimini durduruyor

Porsche dizel araçların üretiminden vazgeçen ilk Alman otomobil şirketi oldu. Açıklamada artık bu teknolojiyi kullanan araçlar üretilmeyeceği belirtildi.

Volkswagen’in Dieselgate skandalına rağmen Alman markaları hala dizel otomobiller üretmeye devam ediyordu. Ancak artık üreticilerin baskılara dayanamadığı görülüyor. Porsche dizel araçların üretiminden vazgeçen ilk Alman otomobil şirketi oldu. Yapılan açıklamada artık bu teknolojiyi kullanan araçlar üretilmeyeceği belirtildi. Aslında bu açıklama çok şaşırtıcı değil. Şirket en son bu yılın Şubat ayında dizel araç üretmişti. Yeni açıklamayla birlikte bu teknolojiye geri dönülmeyeceği netleşmiş oldu.

Porsche’ye soracak olursanız bu kararın sebebi talebin azalması. CEO Oliver Blume şirketin dizel teknolojisini kötülemiediğini ancak bu formata olan ilginin azaldığını belirtti. Dizel araçlar Porsche’nin küresel satışlarının sadece yüzde 12’sini oluşturuyor. Öte yandan hibrit araçlar yükselişte. Avrupa’da satılan Panamera sedanların yüzde 63’ü hibritti. Toyota ve diğer üreticilerin dizelden uzaklaştığı dönemde, Porsche için de böyle bir geçiş yapmak ciddi bir finansal soruna neden olmayacaktır.

“Dizel Porsche’nin imajına zarar verdi”

Ancak basın açıklamasının dışında şirket bir gerçeği de kabul ediyor: Porsche’nin dizelle bir sorunu olmasa da potansiyel müşterilerin var. Bild am Sonntag’da yayımlanan bir röportajda Blume, ‘dizel krizi’ sebebiyle Porsche’nin imajının zarar gördüğünü belirtti. Almanya’da bazı şehirlerin dizel araçları yasaklamasına izin veriliyorsa, bu teknolojinin çok da popüler olmadığını kabul etmek gerek. Porsche marka olarak da skandalın içindeydi. 13 bin 500 adet Cayenne modelinde yasa dışı motor kontrol özelliği kullanıldığı kabul edildi. Bu modeller testler sırasında bir özelliği kullanırken araç yolda çalışırken daha fazla kirlilik yaratan bir özelliğin kullanıldığı tespit edilmişti.

Zaten dizel teknolojisine bağlı kalmak artık çok da anlamlı değil. Artan hibrit araç modelleri ve tam elektrikli Taycan gibi modellerle birlikte Porche artık düşük maliyetli kullanım için de benzine alternatif bir çok model sunabiliyor. 2025’e kadar araçların yaklaşık yarısında bir tür elektrikli motor kullanılması bekleniyor. Yine de dizelden vazgeçildiğinin açıklanması önemli bir adım. Bu açıklama diğer Volkswagen markalarının de benzer bir hamle yapmasını tetikleyebilir.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.