16.10.2019 10:59

Elektriği devletten alma dönemi bitti

Elektriği devletten aldığını düşünen tüketiciler elektrik piyasasının serbestleştiğini ve tedarik şirketlerini değiştirebilme hakları olduğunu bilmiyor.

Tedarikçi değiştirmeyenler ise tasarruftan mahrum kalıyor.

2019 yılında tedarikçi değiştirmede mesafeli sözleşme uygulamasına da geçilmesiyle tüketiciler için tedarikçi değişikliği süreci oldukça kolay hale gelirken, potansiyel tasarruf tutarları da bir hayli artmış oldu. Kullanıcılar elektrik tedarikçileri arasından kendisine en uygun olanı seçip daha ucuz bir fiyattan elektrik kullanabiliyor. Ancak bundan birçok tüketicinin haberi yok.

Şimdiye kadar 5 milyona yakın tüketici tedarikçi değiştirdi

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme internet sitesi EnCazip’in derlediği verilere göre Türkiye’deki toplam elektrik tüketicisi sayısı 45 milyon civarında. Sektörün açıldığı günden beri elektrik tedarikçisi değiştirme rekoru 4,7 milyon serbest tüketici sayacının bulunduğu 2017 yılının Kasım ayında kırıldı, aynı dönem için serbest tüketici sayısı ise 10 milyon dolaylarındaydı. Bu tarihten sonra elektrik piyasasının içine girdiği koşullardan dolayı elektrik şirketleri satış yapamaz hale geldi ve tedarikçi değiştiren tüketicilerin sayısında hızlı bir düşüş oldu ve 2019 yılının Eylül ayında bu rakam 204 bine kadar geriledi.

Bu verilere göre toplam tüketicilerin çok azı elektrik tedarikçisini değiştirirken, elektrik tedarikçisini değiştirme hakkını elde etmiş olmasına rağmen bu hakkını kullanmayan tüketicilerin oranının düşük olduğu gözlendi. Bunun en büyük nedeni ise ulusal tarifeler yüzünden karsız hale gelen elektrik şirketlerinin tüketicilere satış yapamamış olması olarak öne çıktı. Ancak çok yakın zamanda elektrik fiyatlarının zamlanmış olması ile özellikle Kasım ayından itibaren ciddi sayıda tüketicinin tedarikçi değiştirerek zamlardan etkilenmeyeceği öngörülüyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.