06.02.2018 17:24

En çok hatırlanan reklamlar

Türkiye’de yayınlanan reklamların düzenli olarak performanslarının ölçümlendiği Ipsos Ad*Watch Araştırması ile en çok hatırlanan, en çok beğenilen ve en çok konuşulan (WOM) reklamları belirliyor.

Reklamlar Artık Daha Az Hatırlanıyor…

Bu kapsamda geriye dönük trendlere bakıldığında; sonuçlarda öne çıkan nokta, hatırlanan reklam sayısının 2017’de bir önceki seneye göre ciddi oranda düştüğü… Buna paralel olarak kaliteli reklam hatırlanma sayısının da bir önceki seneye göre gerilediği görüldü.

Medya yatırımları 2016 ya bakılarak 2017 değerlendirmesi yapıldığında benzer seviyelerde kaldığını düşünecek olursak reklam hatırlanma oranlarının her geçen yıl daha da düşüyor olması, Türkiye’deki reklam sektörü açısından oldukça düşündürücü denilebilir. Düşündürücü çünkü reklamcıların işi her geçen gün zorlaşıyor. Teknolojinin hayatımızda artan yeriyle birlikte insanların bir işe dikkat verme ve odaklanma süresi azaldı. Yarıdan fazlamız televizyon karşısında ama gözleri, aklı, ilgisi başka ekranlarda hapis durumda.

Ekran karışındaki davranış biçimimizde ki değişim reklam hatırlama skorlarının yıllar itibariyle düşmesinin nedenlerinden sadece biri. O kadar çeşitli ve farklı görsel, işitsel dünyalara maruz kalıyoruz ki daha az beğeniyor, daha çabuk unutuyor ve daha çabuk tüketiyoruz. Markaları da evimize giren misafirler olarak düşünecek olursak, böyle bir ortamda, onları fark edebilmemiz zorlaşıyor. Kalabalık artıyor, kalabalık içinden sadece daha çarpıcı, daha duygusal ve daha eğlenceli olanlar dikkatimizi çekmeyi başarıyor.

2018’in ilk ayını geride bıraktık. Coca Cola’nın, yılın son ayında yayına giren Kıvanç Tatlıtuğ’un oynadığı eğlenceli ve dinamik reklamı şimdiden oldukça dikkat çekmiş durumda. 2017’nin en çok hatırlanan ilk 10 reklamı;

 

Ad*Watch kapsamında, hatırlanmanın dışında beğeni ve konuşulma (WOM) performansları da ölçümleniyor ve 2017’nin reklamlarının buna göre enleri aşağıdaki gibi:

 

Hatırlanma dışında beğeni skorlarını da analiz ettiğimizde;
Hatırlanma dışında beğeni skorlarını da analiz ettiğimizde gördük ki en çok beğenilen işler reklam sektörünün odağı ile ilgili net ipuçları veriyor. Turkcell, 29 Ekim Biz Onu Çok Seviyoruz reklamı ile Filli Boya, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü reklamı ile Halk Bankası, Anneler Günü reklamı ile 2017’nin en çok beğenilen üç işine imza attı.

Bu üç reklamı takip eden işlerin de genelde duygu yoğun, özel günlere odaklı işler olduğunu görüyoruz. En çok beğenilen diğer reklamlarda da istinasız milli duygularımıza hitap eden birlik, beraberlik, dayanışma, özlem gibi temaların ağırlık kazandığını görüyoruz.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.