09.06.2018 10:10

Facebook kişisel verileri şirketlere satmış

Facebook’un aksini iddia etmesine rağmen, sosyal medya ağının kişisel kullanıcı verilerini, üçüncü parti şirketlere sattığına dair önemli deliller ortaya çıktı.

ABD’de senatonun gündeminde olan konuyu bazı senatörler büyük bir titizlikle takip ediyorlar ve Facebook’un kişisel verileri “gizlice” satmasının ülke için büyük bir güvenlik açığı oluşturduğuna dair de önemli bir kampanya yürütüyorlar.

Bu nedenle senato alt komisyonlarında ifade veren Zuckerberg’ün inkarlarına rağmen senatörler Facebook’un kullanıcı verilerini Çinli Lenovo gibi şirketlerle paylaştığını düşünüyorlar.

Wall Street Journal’in şimdi şirket içinden kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre Facebook ayrıca beyaz liste oluşturarak bu listede yer alan “zararsız” şirketlere kullanıcı verilerinin satışına devam etmiş. Beyaz listedeki şirketlerin arasında Japon Nissan veya RBC Capital Markets gibi isimler de bulunuyor.

2009 ve 2013 arasında ABD Federal Ticaret Komisyon’unun Tüketici Hakları departmanın başkanlığını yapan profesör David Vladeck’in de gazetey verdiği demece göre, Facebook 2012 yılında Ticaret Komisyonu ile, tüketici verilerini üçüncü şirketlere satmayacağına dair anlaşma yapmış bulunuyor ve ABD bu anlaşmaya dayanarak Facebook’un kullanıcıların verilerine erişmesine izin veriyor.

Ancak sosyal medya devinin elde ettiği verileri gizlice başka şirketlere sattığının ispatlanmasının çok ağır yaptırımları beraberinde getirmesi bekleniyor. ABD senatosun alt komisyonlarında ise şimdi bu olasılıklar tartışılıyor. Bakalım ABD Facebook’un mu yoksa Zuckerberg’ün mü ipini çekecek?

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.