17.04.2019 09:07

Hayat kurtaran uygulama

‘Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ KADES’i geçen yıl akıllı telefon kullanan 54 bin kişi indirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) aile içi ve kadına şiddetle mücadele kapsamında 2018 Mart ayında hayata geçirdiği Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) uygulamasını 2018’de 54 bin 52 kişi indirdi. Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, “Google Play” ve “Apple” mağazalarından indirebildiği uygulama, bir tek tuşla 155 Polis İmdat hattına ulaşımı sağlıyor.
Uygulamaya kayıt yaptıran kadınlardan 7 bin 415’i polise ihbarda bulundu.

Sistem nasıl işliyor?

KADES’e T.C. kimlik numaraları ve diğer özel bilgileri girerek kayıt yapılıyor. Herhangi bir tehlike durumunda uygulamayı tıkladıklarında sisteme bağlanan şiddet mağduru kadınların ihbarı anında polise ulaşıyor. İhbar, otomasyon sistemine alarm olarak düşerken, aynı anda yardım isteyen kişinin konumu polise bildiriliyor. Olay yerine en yakın kolluk birimi ise ihbarda bulunulan yere geliyor.

47 bin kişi eğitildi

EGM’ce aile içi ve kadına şiddetle mücadeleye ilişkin hizmetlerin daha etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla 2018’de 81 ilde 47 bin 84 personele hizmet içi eğitim verildi. Eğitimlerde mağdur ve şüpheli dengesi gözetilerek suç soruşturmasının yürütülmesi, koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasına yönelik hizmet verildi. Bir yıl önce hayata geçirilen KADES uygulaması için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü gibi farkındalık günleriyle, gerekse medeniyet değerlerimizin bu konuda bize vereceği ilhamla, insanlığa yakışmayan sorunları en kısa sürede aşmayı hedefliyoruz” demişti.

Aranan 11 bin 341 kişi yakalandı

EGM Asayiş Daire Başkanlığı’nca 2015’te hayata geçirilen, “Kiralık Araç Bildirimi” sistemi üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda da 2018’de 581 bin 521 kiralık aracın bulunduğu belirlendi. Toplamda 11 milyon 187 bin 566 kiralama işleminin gerçekleştirildiği tespit edilirken, sistem sayesinde aranma kaydı olan 11 bin 341 şüpheli yakalandı.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.