26.06.2018 08:46

Hindistan 100 gigawatt’lık güneş santrali yapacak

Geçtiğimiz hafta Hindistan Enerji Bakanı R.K. Singh ülkenin 100 gigawatt'lık güneş enerjisi ihalesi yapmayı planladığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Hindistan Enerji Bakanı R.K. Singh ülkenin 100 gigawatt’lık güneş enerjisi ihalesi yapmayı planladığını söyledi. PV Tech tarafından doğrulanan rapora göre ihale güneş panellerinin de ülkede üretilmesi şartı taşıyabilir. Hindistan 2015’teki planında 2022’ye kadar 100 gigawatt güneş enerjisi ve toplamda 175 gigawatt yenilenebilir enerji üretme hedefi belirlemişti. Bu 100 gigawatt’lık yeni ihale, ülkenin 2030 ya da 2035 hedefi için olabilir.

Mevcut hedef zaten yeterince iddialı. Bu yüzden bu hedefi daha fazla geliştirmek daha büyük bir iddia anlamına geliyor. Ülkenin güneş enerjisi kapasitesi şu anda 24,4 gigawatt. (Karşılaştırmak için: ABD’nin güneş enerjisi kapasitesi geçtiğimiz ay 55,9 gigawatt olarak ölçüldü). Ancak ülkenin güneş enerjisi sektörü ABD’ye göre daha küçük olsa da aslında hızla büyüyor. Kamu hizmeti tabanlı hüneş enerjisi kapasitesi geçtiğimiz yıl yüzde 72 artış gösterdi.

“Tek bir santral değil”
Hindistan’da yaşayan Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikası Merkezi görevlisi Johannes Urpelainen, 100 gigawatt’lık ihalenin tek bir devasa enerji santrali için değil, daha küçük birden fazla proje için olabileceğini söyledi. “Güneş enerjisi Hindistan’da çok popüler” diyen Urpelainen “Pahalı bir enerji değil, Başbakan Modi sürekli bundan bahsediyor ve her yerde insanlar güneş enerjisinin kullanıldığını görüyor. Geçtiğimiz 6 yıldır Hindistan’a gidip geliyorum. 2012’de güneş enerjisi çok nadir görülüyordu. Şimdi ise her yerde.” ifadelerini kullandı.

İvmeyi santral inşa etme üzerinde tutmak Hindistan için oldukça önemli. Ülkede patlama yaşayan ekonomi ve termik enerjiye olan bağımlılık şehirlerde hava kirliliğine ve gökyüzünün duman tabakası ile kaplanmasına neden oldu. Yeni güneş enerjisi yatırımlarına rağmen geçtiğimiz yıl ülkede 4,6 gigawatt’lık kömür santrali de kuruldu. Geçtiğimiz hafta yaptığı yorumlarda Singh Hindistan’da yenilenebilir enerjiye yönelik acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Ülkenin 20 şehri, dünyanın en kirli şehirleri arasında yer alıyor.

Hindistan, güneş enerjisi üretim kapasitesini artırmanın yanı sıra Eyaletler Arası Aktarım Sistemi’ni (ISTS) de geliştirmek için çalışıyor. Urpelainen 100 gigawatt’lık tek bir ihalenin iddialı olduğunu ancak ekonomi gelişmeye devam ettiği sürece yapılabileceğini ifade etti. 100 gigawatt’lık ihalenin güncel fiyatlara göre yaklaşık 100 milyar Dolar bedeli olacağını söyleyen Urpelainen, “Ancak yenilenebilir enerji fiyatları düşmeye devam ediyor. Yalnız hükumet milli üretim konusunda ısrarcı olursa, Çin’den ucuz panel alınmayacağını için maliyet artabilir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.