05.10.2018 08:47

Kaliforniya botların insan gibi davranmasını yasakladı

Kaliforniya'da onaylanan yeni düzenlemeye göre, eyalette faaliyet gösteren botlar, iletişim kurdukları kişiye bot olduklarını açıklamak zorunda.

Google bu yıl içinde yaptığı Google I/O konferansında Duplex adlı yapay zeka botunun telefonda bir insan gibi konuşabildiğini ve karşıdaki kişinin bir robotla konuştuğunu anlamadığını gösterdiğinde bir çok tepkiyle karşılaşmıştı. Bu gelişmeyi eleştirenler, insanların karşılarında bir insan mı yoksa robot mu olduğunu bilme hakkı olduğunu savunuyordu. Görünen o ki Kaliforniya yönetimi de aynı şeyi düşünüyor. Kaliforniya Valisi Jerry Brown tarafından onaylanan yeni düzenlemeye göre, eyalette faaliyet gösteren botlar, iletişim kurdukları kişiye bot olduklarını açıklamak zorunda.

Düzenleme satış yapan, herhangi bir ticari alışverişte bulunan ya da seçimlerde verilen oyları etkilemeye çalışan botları kapsıyor ve 1 Temmuz 2019’dan itibaren geçerli olacak. Otomatik hesapların kullanıcılarla etkileşime girmesine herhangi bir sınır getirilmedi ancak bu hesapların gerçek bir insan olmadığını açıkça ifade etmesi gerekiyor.

Net bir şekilde açıklanmalı
Açıklamanın anlaşılır olması gerektiğini söyleyen yasaya göre botlar tarafından yönetilen Twitter ya da Facebook sayfalarının açıklama bölümünde bu hesabın gerçek bir insan olmadığına dair bir ibare bulunması gerekiyor. Ancak daha küçük platformlarda bu durum geçerli değil. Yasanın sadece, geçtiğimiz 1 yıl boyunca her ay en az 10 milyon ya da daha fazla tekil ziyaretçisi olan platformlar için geçerli olacağı belirtildi.

ABD’de 2018 dönem ortası seçimlerine hazırlanan ekipler artık bu yasayı da göz önünde bulunduracak. 2016’daki seçimlerde bot hesaplar özellikle Twitter gibi platformlar üzerinden yaydıkları yanlış bilgilerle seçim sonucunu etkiledikleri gerekçesiyle oldukça fazla eleştiri almıştı. Ancak bu hesapların çoğunun ABD dışından yönetildiği ifade ediliyor. Kaliforniya yasalarının yurt dışında gerçekleşen işlemlere müdahale etmek isteme ihtimali çok düşük.

Ancak chat botları kullanan daha bilindik şirketlerin artık daha şeffaf olması sağlanabilir. Özellikle Google Duplex’i yapay zekalı bir müşteri hizmetleri servisi olarak kullanmak isteyen şirketlerin hesaplarında bu ibareleri daha net bir şekilde görebiliriz.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.