10.10.2018 08:43

Rethink Robotics kapanacağını açıkladı

Baxter adlı robotuyla insanlar ve robotların yan yana çalışabileceğini gösteren Rethink Robotics rekabetçi piyasada tutunamadı ve kapanma kararı aldı.

Robotiğin kötü çocuğu olarak bilinen Rodney Brooks tarafından kurulan Rethink Robotics 2012’de Baxter adlı robotunu tanıttığında beklentiler oldukça yüksekti. İnsanlarla yan yana çalışabilen robotun üretimi baştan aşağı değiştireceğini düşünen Brooks, bu robotların peynir ekmek gibi satılacağını söylüyordu.

Ama beklenen olmadı. Şirket geliştirdiği robotları piyasaya sunmakta zorlandı ve Rethink Robotics bu hafta kapanacağını açıkladı. 10 yıl önce Heartland Robotics olarak kurulan şirket yatırımcılardan topladığı 150 milyon Dolar’ı kar etmek için kullanamadı. Satışları bir türlü hedeflere ulaşmayan şirket sonunda kapanma kararı aldı.

“Robotları tamamen değiştirdik”
Brooks bugün Rethink’te yaptıklarına baktığında şunları söylüyor:

“Endüstriyel robotları tamamen değiştirdiğimiz için gururluyum. Bu robotları kafeslerinden çıkardık ve sıradan insanların tek bir satır kod yazmadan robotlara yeni görevler yaptırabilmesini mümkün kıldık. Ayrıca yüzlerce araştırma ekibinin, araştırmalarında hızlı ilerleme kaydetmek için robot kollarından faydalanabilmesini sağladık. 35 bin saat kullanım süresine sahip gerçek robot kolların insanlarla etkileşime girecek kadar nazik olabileceğini gösterdik. Bu yeni tür robotun sonuçları hala tamamen keşfedilmiş değil ancak birkaç yıl içinde sıkça görülmeye başlanacak.

Brooks, Baxter adlı robotunun güvenlik özelliklerini, robotun kollarından birini alıp kafasına yumruk attırarak göstermeyi seviyordu. Bunun ardından “Bakın gayet iyiyim” diyordu. Ayrıca robotun kollarından birini hareket ettirerek yapılacak işe göre robotu programlamanın ne kadar kolay olduğunu göstermeyi de seviyordu. Baxter üretildiği dönemde 22 bin Dolar’a satılıyordu ki bu fiyat o dönemde endüstriyel bir robot için aşırı derecede düşüktü.

İşler istenildiği gibi gitmedi
Ama Baxter peynir ekmek gibi satmadı. Ardından 2015’te üretilen Sawyer adlı robotun akıbeti de aynı oldu. Şirket daha sonra çabalarını, robotların Intera yazılımını geliştirmek ve elektronik denetleme gibi görevleri otomatik hale getirmek için çabaladı. Yine de tüm bunlar yeterli değildi. Rethink’in öncülüğünü yaptığı iş birliği yapabilen robot pazarı oldukça rekabetçi bir hale geldi. Neticede Universal Robots bu alanda lider konuma yükseldi.

Geçtiğimiz yıl Rethink’in dağıtıcılarının artık hayal kırıklığına uğradığına dair haberler gelmeye başladı. Kimileri Universal Robots ile çalışmaya başladı. Daha sonra Rethink’in satın alınacağına dair haberler geldi. Ancak bu işlem tamamlanmadan şirketin kapanacağı söylendi. CEO Scott Eckert’in daha sonra Boston Globe’a yaptığı açıklamaya göre şirketi satın alacak kişi ya da kuruluş son anda vazgeçti.

Brooks’un şu anda ne gibi bir planı olduğu bilinmiyor. Eski MIT profesörü olan ve robotik dünyasının en etkili figürlerinden biri olan Brooks geçmişte iRobot’un kurucu ortaklarından biri olarak Roomba’yı dünyanın en popüler tüketici robotu yapmayı başarmıştı.

Baxter belki çok fazla satılmadı ancak robotun insanlarla birlikte çalışma yeteneği ve kullanım kolaylığı, robotik dünyasında bir öncü olarak görülmesini sağladı. Rethink Robotics’in logosunda bir insan ve bir robotu temsil eden çizimler yan yana görünüyor. Şirket gerçekten logosunun hakkını verdi ve insanlarla birlikte çalışabilen bir robot geliştirdi. İşler sadece istedikleri gibi gitmedi.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.