19.04.2018 08:49

Tiroid ve akciğer kanseri ilacı insanlarda denenmeye başlandı

Amerikan Kanser Araştırmaları toplantısında sunulan araştırmanın sonuçları ümit verici görünüyor.

BLU-667 olarak bilinen yeni bir kanser ilacı, insanlar üzerinde yapılan denemelerin birinci evresini geçti, sonuçlar ümit verici görünüyor. İlaç ağız yoluyla alındığında, mevcut yöntemlerle tedavi edilmesi güç olan tiroid ve akciğer kanserleri de dahil, RET olarak bilinen ve kanserle ilişkili reseptörleri hedef alıyor.

RET bir reseptör tirozin kinaz türü ve bu reseptörün hızlı aktivitesiyle başlayan mutasyonların belirli kanser türleriyle ilişkili olduğu biliniyor. Medullar tiroid kanserlerinin yaklaşık yüzde 50’sinde, papiller (kabarcıklı) tiroid kanserlerinin yüzde 20’sinde ve küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 2’sinde RET rol oynuyor. Bu kanser türleri geleneksel yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılıyor.

Araştırma ekibinin başında bulunan Doktor Vivek Subbiah, “RET kaynaklı kanserler için özel olarak onaylanmış yüksek potansiyele sahip inhibitörler (önleyici) olmadığından, RET bozukluğu olan kanserlere karşı etkili ilaçlara yönelik önemli bir ihtiyaç var. Bu kanserler için mevcut tedaviler geleneksel kemoterapi ve önceden de kullanılan birçok tirozin kinaz inhibitörü türleriyle sınırlı. Bu tedavilerin, hastanın yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkileyen önemli yan etkilerle birlikte, sınırlı bir başarısı olmuştur” diyor.

BLU-667, RET aktivitesini baskı altında tutan bu ilaç, ileri seviye için, diğer kinazların fonksiyonlarını olumsuz etkilemediği ve RET için 100 kat daha seçici olduğu belirlendikten sonra seçildi. Ayrıca bu ilaç sayesinde vücudun bu tür bir tedaviye direnmesine imkan verebilecek bazı genetik mutasyonların önlendiği de ortaya kondu.

Araştırma ekibi, ameliyat edilemeyecek kadar ilerlemiş tümörlü 43 hastanın yanı sıra medullar tiroid kanseri 26 hasta, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri 15 hasta ve RET ile ilişkili iki hasta üzerinde çalıştı. Sonuçlar BLU-667‘nin etkili ve güvenli olduğunu gösteriyor.

Doktor Subbiah, “Kanser tedavisi ve multi-kinaz inhibitörleri ile ilerlemiş olan hastalar başta olmak üzere, çoğu hastada tümörün azalması ve kalıcı tepkiler gözlendi. Çalışmamızda, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri için yüzde 45 ve medullar tiroid için yüzde 32’lik bir yanıtla birlikte RET güdümlü kanserler için toplam yüzde 37’lik bir başarı oranı elde edilmiştir” diyor.

Araştırmanın sonuçları “Cancer Discovery” dergisinde yayınlandı (makalenin orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.) ve Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği tarafından 14 Nisan 2018’de Chicago’da başlayan Amerikan Kanser Araştırmaları 2018 Yılı Toplantısı‘nda sunuldu.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.