07.12.2017 08:24

Trump'ın kararı dünyayı ayağa kaldırdı

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, yurdun dört bir yanında düzenlenen büyük gösterilerle protesto edildi.

ABD'nin Kudüs'ü işgalci İsrail'in başkenti olarak tanıması, tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Büyük illerde protestoların adresi ABD ve İsrail temsilcilikleri oldu.

Türkiye'deki birçok şehrinde kararı protesto etmek için sokaklara döküldü.

ANKARA

Ankara'da 50 kişilik bir grup, ABD Büyükelçiliği önünde toplanarak, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını protesto etti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Kudüs' açıklamasının ardından ABD Büyükelçiliği önünde toplanan 50 kişilik grup, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atarak Kuran-ı Kerim okudu.

Grup adına basın açıklaması yapan AK Parti İstanbul Mileltvekili ve Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, ABD Başkanı Trump'ın açıklamasını tanımadıklarını ifade ederek, "İslam dünyası ayakta. Bu karar bütün İslam dünyasını incitimiştir, ayağa kaldırmıştır. Kabul edilemez bulunmuştur. Kudüs insanlığın ortak mirasıdır. Bütün dinler açısından kutsal olan bir beldedir. Biz Müslümanlar açısından da Miracın ayak basamaklarıdır. İlk kıblemizidir. Burayı oldu bittiye getirerek İsrail'in başkenti ilan etmek, 2 milyarlık İslam alemine açıkça bir saldırıdır. Dolayısıyla bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Hıristiyanlar açısından da bu böyledir. Onlarda bu kararı şaşkınlıkla karşıladılar. Amerika'nın bu politikayla neye hizmet ettiği anlaşılamamıştır. Bu kararı verenler mutlaka bu kararın altında kalacaktır." dedi.

Büyükelçilik çevresinde yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri ise büyükelçik girişine demir bariyerler ördü.

İSTANBUL

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıkları yönündeki açıklaması, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerine üye vatandaşlar, İstinye'deki başkonsolosluk binası önünde toplandı. Gruptakiler, "Avrupa değil İslam birliği", "Katil ABD Orta Doğu'dan defol", "Trump şaşırma, sabrımızı taşırma" şeklinde sloganlar attı ve "Kudüs İslamdır" yazılı pankart taşıdı.

Grup adına konuşan AGD İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, ABD ve İsrail'in kanlı ortaklığı ve işgal planlarının devam ettiğini belirterek, siyonizmin yeni kuklası Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacakları ve Amerikan Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıyacakları açıklamasını kınadıklarını söyledi.

 

'ABD, DÜNYADAKİ TERÖR OLAYLARININ MÜSEBBİBİDİR'

Kudüs ile ilgili böyle hadsiz, hukuksuz bir tasarrufun ABD ve İsrail'i hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacağını vurgulayan Bulut, şöyle konuştu: "ABD'nin siyonist işgali, ilk günlerinden beri terör şebekesi İsrail'i kanatları altına aldığını herkes görüyor. Elindeki kirli propaganda gücü ile İslam'ı ve Müslümanları terörle özdeşleştirmeye çalışan ABD'nin gerçekte kendisi tüm dünyadaki terör olaylarının müsebbibidir. Biz her zaman söyledik ve söylemeye devam edeceğiz, ABD'nin ipi ile kuyuya inilmez ve siyonist İsrail ancak güçten anlar. İslam coğrafyasında kim kendi halkına rağmen, ABD ve İsrail ile iş tutmuşsa sonu hüsran olmuştur. Kadim bir İslam şehri olan Kudüs, ilk kıblemiz olan Kudüs'ü İsrail başkenti olarak nitelendirmek, ABD'nin bu coğrafyadaki tüm varlığını ve ilişkilerinin ciddi bir şekilde sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacaktır."

Grup, açıklamanın ardından buradan ayrıldı.

BURSA

Bursa'da, Ulu Cami yanındaki Orhangazi Parkı'nda Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Bursa Şubesi öncülüğünde toplanan çeşitli sivil toplum örgütü üyeleri, ellerindeki dövizlerle ABD'nin söz konusu planına tepki gösterdi.

Grup adına konuşan TÜGVA İl Teşkilat Başkanı Ömer İşleyen, İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğini söyledi.

İşleyen, Türkiye'nin mazlumların yanında olmaya devam edeceğini belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye tarihin kendisine yüklediği kutsal misyonu ifa edecek, okyanus ötesinden iftira, tiyatral operasyonlar ve karalama kampanyalarıyla engellenmek istense de din, ırk ve dil ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya devam edecektir. Filistin dar bir coğrafyada bulunan birtakım insanların meselesi değil, tüm İslam aleminin namusudur. Dünya var oldukça yeryüzü bizimdir, Kudüs bizimdir."

İznik ilçesinde de öğle namazı sonrasında İznik Ayasofya Orhan Camisi bahçesinde toplanan TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti İznik Şubesi, Memur-Sen İznik Şubesi üyeleri ve vatandaşlar, protesto gösterisi yaptı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de, Reşadiye Camisi bahçesinde toplananlar adına konuşan TÜGVA Eskişehir Temsilcisi Fatih Sert, Suriye'de her gün bir insanlık dramı yaşandığını, Arakan'da naklen soykırımlarda kimyasal silahlarla masumçocuklar ve kadınların katledildiğini, milyonlarca insanın yerleri ve yurtlarından ayrılmak durumunda kaldığını dile getirdi.

Sert, dünya üzerindeki Müslüman topraklarının 3 asırdır zengin yeraltı ve yer üstü kaynakları sömürülürken, kan akan coğrafyalarındaki tetiği sıkan elin aynı gücü arkasına aldığını çok iyi bildiklerini ifade etti.

Basın açıklamasına, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan, Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

YALOVA

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı, Yalova'da 33 ayrı sivil toplum kuruluşunun bağlı bulunduğu Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (GÖNÜLDER) temsilcilerince düzenlenen ortak basın açıklamasıyla protesto edildi.

Öğle namazının ardından Merkez Camisi avlusunda bir araya gelen grup adına konuşan Yalova İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Sabri Kan, Müslümanların ilk kıblesinin bulunduğu Filistin'in 1948 yılından beri işgal altında olduğunu aktardı.

BİLECİK

Şeyhedebali Üniversitesi kampüsü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu önünde toplanan Bilecik TÜGVA Temsilciliği, Genç İHH, İlim-Yayma Üniversite Temsilciliği ile bazı gençlik teşkilatları üyeleri ortak basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan TÜGVA Bilecik Şeyhedebali Üniversite Temsilcisi Enes Karakuş, her geçen gün İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrilmeye çalışıldığını söyledi.

Karakuş, bu kararın dünyayı çıkmaz bir yola sürükleyeceğini dile getirerek "Dünya var oldukça yeryüzü bizimdir, Kudüs bizimdir." dedi.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de de Kordon Boyu'ndaki Truva Atı önündeki protesto gösterisine, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Yeşim Karadağ, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Gültekin Yıldız, TÜGVA Çanakkale İl Temsilcisi İsmail Demir ve TÜGVA üyeleri katıldı.

Grup adına açıklama yapan TÜGVA Çanakkale YÖK Koordinatörü Kürşat Selim Temizyürek, Filistin'in 1948 yılından beri yüzlerce yıllık "Büyük İsrail Projesi" çerçevesinde adım adım işgal altına alındığını vurgulayarak "Bir yandan gönül coğrafyamıza ölümler yağdırılırken bir yandan da kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır. Alem-i İslam'ı, reel politik kaygılardan arınarak Amerika'dan, İsrail'den değil Allah'tan korkmaya ve ona teslim olmaya çağırıyoruz." diye konuştu.

BALIKESİR

Balıkesir'de Zağnos Paşa Camisi önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyeleri basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan TÜGVA Temsilcisi Hüseyin Murat Uysal, ABD Başkanı Trump'ın Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının saldırı olduğunu belirtti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Kayapınarı ilçesindeki TÜGVA Şubesinde bir araya gelen grup adına açıklama yapan Şube Başkanı Mahmut Yağmur, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Filistin'in 1948'den beri Büyük İsrail Projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alındığını ifade etti.

Yağmur, şunları kaydetti:

"Televizyonlarda naklen Müslüman kentleri bombalanırken, masum kadınlar ve erkekler, çocuklar dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken bunu yapan işgalci güruhu şımarıklık ile nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak değerlendiriyoruz. İslam'ın ilk kıblesinde dahi ezanın yasaklanması son olarak da Kudüs'ün işgalci siyonistlerin başkenti olarak gösterilmesi cesaretinde bulunulmuştur. Eşkıya ordusuna karşı dik duruşun bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz. Alemi İslam'ı reel politik kaygılardan arınarak Amerika'dan, İsrail'den değil Allah'tan korkmaya, ona teslim olmaya çağırıyoruz. Artık ümmetin prangalarından kurtulması ile Filistin'in özgürlüğüne kavuşması aynı çizgiye gelmiştir."

Yağmur, "Tüm dünyaya hatırlatmak isteriz ki Türkiye tarihin kendisine yüklemiş olduğu kutsal misyonu yerine getirecek. Okyanus ötesinden iftira, tiyatral operasyonlar ve karalama kampanyaları ile engellenmek istense de din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya daha gür sesle devam edecektir." diye konuştu. 

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.