10.10.2018 08:40

Uçan arabalara 5 yıl kaldı

Boeing CEO'su Dennis Muilenberg şirketinin beş yıl içinde uçan otonom araçları kullanıma sunabileceğini söylüyor.

Uçan otonom araçlar gerçek hayattan ziyade televizyon ekranına ait fütüristik bir yenilik gibi görünüyordu ancak Boeing CEO’su Dennis Muilenberg şirketinin bu alanda önemli gelişmeler kaydettiğini söylüyor. GeewkWire Summit’te konuşan CEO, Boeing’in beş yıldan kısa bir süre içinde uçan otonom araçlarını gökyüzüne çıkaracağını ifade ediyor.

Zirvede, şirketin uçan araba vizyonunu ve alınacak güvenlik önlemlerini paylaşan Muilenberg, Boeing’in şimdiden prototip geliştirmeye başladığını ve bir yıl içinde bu prototiplerin uçar hale geleceğini söyledi. Muilenberg “Üç boyutlu yolları, uçan taksileri ve otomobilleri olan bir gelecek şehri hayal edin. Bu gelecek o kadar uzakta değil. Hatta bu araçların prototipini bugün üretiyoruz. Ayrıca bu araçların emniyetli ve güvenilir bir şekilde uçabileceği ekosistemi yaratmak için de yatırımlarda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Önce kargo araçları
Uçan otonom araçların kalabalık şehir merkezlerinde insanları taşıdığı vizyonun tamamını hayata geçirmek beş yıldan fazla alacak. Ancak kargo için kullanılan uçan araçlar o kadar uzakta değil. Bu yeni ulaşım yöntemini yönetecek ekosistemde gelişmiş hava trafiği kontrolü bulunması gerekiyor. Boeing böyle bir sistem geliştirmek için SparkCognition adlı şirketle birlikte yapay zeka ve blok zinciri teknolojilerini kullanıyor. Bu teknolojiler araçların trafik koridorlarındaki uçuşlarını takip edecek ve araçları yönlendirecek.

Muilenburg bu fütüristik araçların nerede test edileceğini söylemedi ancak test ortamının Airbus’ın Vahana adlı uçan taksisini test ettiği bölgeye benzer bir bölge olacağını belirtti. Bu testlerin gerçekleştirilmesi için Federal Havacılık İdaresinden onay almak gerekiyor.

Boeing öncülük etmek istiyor
Geçtiğimiz ay Boeing, Cambridge’de açılan yeni araştırma merkezinin odağının otonom hava araçlarının geliştirilmesi olacağını açıklamıştı. Boeing tarafından satın alınan Aurora Flight Sciences adlı şirketin mühendisleri burada çalışmalarını yürütecek. Şirket Boeing tarafından satın alınmadan önce de bu alanda çalışmalar yürütüyordu.

Üç, beş ya da on yıl sürebilir ancak Boeing ve diğer havacılık şirketleri uçan otonom araçları şehirlerimizin gökyüzüne getirmek için başı çekecek gibi görünüyor. Muilenburg dönüşümün hepimizin birkaç yıl öncesine kadar tahmin edemediği bir hızda gerçekleşeceğini düşünüyor ve Boeing’in bu alanda lider konumda olduğunu söylüyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.