25.09.2018 08:49

Venedik’in turistlerle savaşı sürüyor

Venedik'te belediyenin belirlediği noktalar dışında biraz soluklanmak için oturmaya kalkışırsanız 500 Avro ceza yeme ihtimaliniz bulunuyor.

Seyahat etmek pahalı olabilir. Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak İtalya’nın Venedik şehrinde sadece oturmak bile size 500 Avro’ya (3 bin 700 Lira) patlayabilir. Şehirde bir ev kiralayıp oturmaktan bahsetmiyoruz. Venedik Belediyesi’nin belirlediği noktalar dışında biraz soluklanmak için oturmaya kalkışırsanız ceza yeme ihtimaliniz bulunuyor. Şehrin Belediye Başkanı Luigi Brugnaro bu uygulamanın yasalaşması için öneride bulundu.

Aslında bu yeni bir uygulama değil. Şehirde daha önce de turistlerin sıkça gezdiği St. Mark Meydanı ve Rialto Köprüsü’nde oturmak yasaklanmıştı. Brugnaro adına CNN Travel’a konuşan bir temsilci, belediye meclisinde bu önerinin değerlendirmeye alındığını ancak sonucun ne olacağının henüz belli olmadığını söyledi. Belediye başkanının önerisi #EnjoyRespectVenezia (Venedik’ten keyif al ve saygı duy) kampanyasının bir parçası. Bu kampanya yaz aylarında şehirdeki aşırı turist akınına önlem olarak uygulanmaya başladı.

Venedik yasaklara alışık

Venedik’in ziyaretçileri diğer bazı kısıtlamalara da maruz kalmıştı. Şehirde sağdan yürümek mecburi ve köprülerde bekleme yapmak ya da bisikletle gezmek yasak. Mayoyla gezmek, güvercinlere yem atmak ve tekerlekli bavul kullanmak da yasaklar arasında. Tahmin edilebilecek diğer yasaklardan bazıları da yerlere çöp atmak, duvarlara yazı yazmak ve anıtlara kilit bağlamak.

Mayıs ayında Venedik, 1 Mayıs hafta sonunda yaşanan kalabalık sebebiyle vatandaşlar ve turistleri ayırmaya bile kalkıştı. Çok büyük kalabalıklar beklendiği için Brugnaro ‘toplumun güvenliği, emniyeti ve yaşayabilirliği için acil önlemler’ almak zorunda kaldı.

Dünyanın en popüler ziyaret noktalarından biri olan Venedik’in tarihi dar sokakları bazen gerçekten çok kalabalık olabiliyor. Yetkililer turist artışının konaklamayı, bölge halkının yaşam koşullarını ve turistlerin şehirde yaşadığı deneyimi olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.

UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Venedik uzun zamandır sürdürülebilir turizm girişimlerini destekliyordu. Belediye meclisinin web sitesinde, her gün şehirde ne kadar turist olacağına dair tahmini bir rakam veren bir araç yer alıyor. Bu araç turistlere kalabalık noktalardan uzak durmalarını ve alternatif yolları kullanmalarını öneriyor.

Diğer şehirlerde de durum farklı değil

Venedik böyle önlemler almak zorunda kalan ilk İtalyan şehri değil. Eylül ayı içinde Floransa’da sokakta yemek yemek yasaklanmıştı. Şehirde yolda yürürken yemek yiyenler 500 Avro’ya kadar cezaya çarptırılabiliyor. Ağustos ayında da Roma’da Trevi Çeşmesinde yaşanan bir ‘selfie’ kavgası manşetlere taşınmış, bu olay çeşmeye turist ziyaretlerinin kısıtlanması tartışmalarını gündeme getirmişti.

İtalya’nın turizm sorunları ana karayla da sınırlı değil. Turistik Sardinya adasında plajlardan kum çalınmasıyla başa çıkmak isteyen yetkililer, suçüstü yakalanan kum hırsızlarına 500 ile 3 bin Avro para cezası kesebiliyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.