19.04.2018 08:47

Yiyecekleri teknoloji ile depolama yöntemleri

Buzdolabı ve dondurucuları yeniden yorumlayan çok sayıda girişim mevcut.

Buzdolabı mutfaklarda görmeye alışkın olduğumuz eşyalardan bir tanesi. İster kavurucu sıcakların yaşandığı bir yerde ister dondurucu soğuk iklimlerde yaşıyor olun, buzdolabı mutfaktaki temel eşyalar arasında yer alıyor.

Ancak geleneksel soğutma sistemlerinin maliyeti çevre açısından ağır oluyor. Neyse ki gezegenimizi fazla ısıtmadan yiyeceklerimizi serin şekilde muhafaza etmeyi bulmak adına yoğun çabalar mevcut. Bu çabalardan bazıları geçmişteki alışkanlıklardan ilham alarak, bazıları ise güneş enerjisi, ısı dönüşümü gibi yüksek teknolojili keşiflere odaklanarak bir şeyler ortaya koymaya çalışıyor.

Taşınabilir yer altı deposu

Hollanda’da yaşayan ve yer altına gıda saklama sistemi kurmak isteyenler, yeraltı suyu, inşaat ruhsatı gibi çeşitli güçlüklerle karşılaşıyor. Ancak bütün bunlar sanat yönetmeni ve tasarımcı Floris Schoonderbeek’i yıldırmadı. Schoonderbeek bütün bu sorunları çözen, Groundfridge adını verdiği toprak altı mahzenini üretti.

 

Beş yıl kadar önce insanların artık kendi sebze meyvesini yetiştirmeye başladığını fark eden Schoonderbeek, mahsulleri saklamak için özel bir depo yapmanın mantıklı olacağını düşündü. Su geçirmez olan Groundfridge’i istenen yere taşıyıp inşa etmek oldukça kolay. Bu kendiliğinden şekilli depo için herhangi bir inşaat izni almak gerekmiyor.

Tamamen görünmez halde yerleştirilen Groundfridge, bütün yıl boyunca 7-12 derece sıcaklığını koruyor.

Saklama deposu etrafında inşa edilen ev

İkisi de inşaat mühendisi olan Linda Hurtigh ve Daniele Balzanetti çifti, İsveç’in Östersund kentinde kendilerine bir ev inşa etmeye karar verdikten sonra ‘pasif’ bir ev inşa ederek evin odak noktasında yiyecek üretme ve depolama olmasını tercih etti.

 

Evin yarısı yer altında olduğu ve mutfak daha alçak olan kısımda yer aldığı için depoya direkt olarak mutfaktaki bir kapıdan girilebiliyor. Linda “Evimizdeki tek buzdolabı mutfaktaki küçük buzdolabı. İçine süt ve peynir koyuyoruz.” diyor.

Bahçelerinde kendi mahsullerini üreten Daniele ve Linda çiftinin yiyecek deposunda iki kısım var: ilkinin sıcaklığı 12 derece civarında, diğer kısmın sıcaklığı ise 8-10 derece arasında değişiyor. Dondurucu 12 derece olan kısımda duruyor. Zaten soğuk bir yerde yaşadıkları için yiyecekleri soğuk tutmak için fazla enerji harcamaya gerek kalmıyor. Dondurucunun üreticisi yıllık 211 kilowatt tüketeceğini söylemiş ancak Linda ve Daniele ölçüm yaptığında yılda sadece 150 kilowatt tükettiğini görmüşler.

Deponun biraz daha sıcak olan kısmında ise şarap, yağ ve kuru gıdalar muhafaza ediliyor.

Bildiğimiz buzdolabı yenilikçi biçimde karşımıza çıkıyor

Soğutma üniteli bir çeşit el arabası olan FrigoMobile’ın üzerinde güneş paneli yer alıyor. Bu yenilikçi buzdolabı, soğuk içecek satıcıları, izole evlerde yaşayanlar ve göçebe yaşam tarzını benimseyenler için ideal.

‘Yeşil’ bir yaşam tarzı benimsemek isteyenler için
Coldinnov adlı Fransız şirketi “Neden endüstriyel fırın gibi şeylerin ürettiği atık ısıyı biriktirip soğukluk üretmeyelim ki?” sorusunu sorarak işe koyuldu. Şirket, elektrik veya basınç kullanmaksızın, atık ısıyı kullanarak soğuk üretebilen yeni bir süreç geliştiriyor.

Yine Fransız şirketi olan Freecold ise güneş enerjisiyle çalışan buzdolabı ve dondurucular üretiyor. Güneş görünür görünmez (birkaç dakikalığına bile olsa), sistem soğukluk üretiyor ve buzdolabı üç gün boyunca bu şekilde çalışabiliyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.