09.08.2018 09:08

Zcash yükselişte!

Son nödemin popüler kripto para birimlerinden olan Zcash merak konusu oldu. Peki Zcash nedir, hangi özelliklere sahip, değeri ne kadar, nasıl alınır? İşte detaylar...

Son zamanların popüler kripto para birimlerinde öne çıkan bir isim olan Zcash'in ne olduğu merak ediliyor. İşte merak edilen haberin bütün detayları ve ortaya çıkan bilgileri...

Bitcoin kullanıcılarının dahi anonimliğini garanti altına alması için defalarca kontrol gerçekleştirmesi gerekiyor fakat yine de tam gizlilik sağlamıyor. Anonim kalmaya sadece suçluların ihtiyaç duyacağını zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Finansal gizlilik olmadığı için her yıl dünyada çok sayıda kaçırılma ya da soyulma hadiseleri yaşanıyor.

Aynı zamanda artık veri merkezli bir dünyada yaşıyoruz. Bu yüzden de en güvenli verinin finansal işlem verileri olması gerekiyor. Aksi takdirde kariyerimizden ilişkimize kadar pek çok şey olumsuz şekilde etkilenebilir.

Kripto paralar ise bu alanda ihtiyaçlarımızı karşılarken, daha önce incelediğimiz Monero ile şimdi bahsedeceğimiz Zcash anonimlik olunca en iyileri arasında yer alıyor. Peki Zcash nedir? Zcash nasıl alınır?

Zcash Nedir?

Zcash de Bitcoin gibi peer to peer (P2P) bir kripto para birimi fakat onun aksine, yani Bitcoin’in başaramadığı alanlarda gizliliğe, anonimliğe ve güvenli aktarımlara odaklanıyor.

Bir Bitcoin çatalı olarak ortaya çıkan ve 2016 Ekim tarihinde resmi çıkışını yapan Zcash, daha önce Zerocoin olarak biliniyordu. Zcash, göndericinin ve alıcının bilgilerini, iki taraf arasında yapılan aktarım miktarını koruyan özel bir kripto protokolüyle korunuyor.

Zcash’in açık kripto para projesinde zk-SNARK protokolü kullanılırken, bu şekilde gizlilik ve anonimlik güvence altına alınıyor.

Zcash Fiyatı ve Toplam Coin Miktarı

Bitcoin gibi toplam Zcash (ZEC) miktarı da 21 milyon coin olarak belirlendi ve POW Equihash algoritmasıyla madenciliği yapılıyor. Bu 21 milyon coinin 2032 yılına kadar kazılması beklenirken, yine Bitcoin’de olduğu gibi Zcash blok madenciliği ödülleri de her 4 yılda bir yarıya düşecek.

Şu anda piyasada yaklaşık 2.5 milyon kadar Zcash olduğu söylenirken, tek bir ZEC fiyatı ise yaklaşık 200 dolar civarında fakat fiyatlar devamlı değişiyor.

Zcash Nasıl Alınır?

Zcash bir altcoin türü ve altcoinleri gerçek para birimleriyle satın almak çok nadir gerçekleşir. Bu yüzden de BTC, LTC ya da ETH gibi birimleri Changelly, ShapeShift gibi kripto borsa platformlarında ZEC ile takas edebilirsiniz.

Changelly’i kullanmak oldukça basit. Tek ihtiyacınız olan şey Zcash paranızı alacağınız bir Zcash adresiyle, ZEC ile takas edeceğiniz BTC ya da diğer altcoinler. Ayrıca Changelly’nin yanı sıra Binance, Bitfinex, Kraken ve Bittrex’i de tercih edebilirsiniz. Cex’te ise doğrudan kredi kartıyla satın alım yapmak mümkün.

Zcash (ZEC) satın alma işleminizi tamamladıktan sonra paranızı bir kripto cüzdanında saklamanız gerekecek. Önerebileceğimiz cüzdanlar ise şu şekilde;

Mobil cüzdanlar – Coinomi, Jaxx
Tarayıcı cüzdanları – Jaxx
Masaüstü cüzdanlar – Jaxx
Donanımsal cüzdanlar – Ledger Nano S, Trezor

Zcash’in Geleceği

Zcash ilk çıktığında 3 bin doların üzerindeydi fakat birkaç hafta içinde, Ocak 2017 tarihinde 50 dolara kadar geriledi. Şimdi ise yaklaşık 180-200 dolar bandında ilerliyor.
Zcash’te anonim aktarımlar yapmak için en azından 8GB RAM’e ihtiyacınız var. Bu da günlük kullanıcılar için sorun yaratabiliyor. Anonim aktarımlar tamamen kullanıcı dostu hâle geldiğinde Zcash fiyatları da tavan yapabilir.
Zcash’in çekirdek teknolojisi olan zk-SNARK protokolü 2014 yılında ortaya çıkarıldı ve 2016’da da Zcash’e adapte edildi. Nispeten yeni bir teknoloji fakat zamanla çok daha iyiye gitmesi bekleniyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.