Neslihan KABAOĞLU

08.02.2019 16:14

Annenin bir dokunuşuyla değişen dünya.…

Kendi ürününün tanıtımının yanı sıra toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlayan markalar, gün geçtikçe artmakta.
Bazı deterjan markaları ev işlerini sadece kadının üstlenmemesi gerektiğini anlatırken, bazı markalar dilimize yerleşen ve kadını küçümseyen kelimelerin üstünü kırmızı çizgiyle çiziyor.
 
Artık bu tarz reklam filmlerini Türkiye’de de sık sık izliyor, farklı markaların kampanyalarına ünlü isimlerin de katkı sağladığını görüyoruz.
 
Yeni reklam Hindistan’dan…
 
Bu reklam filmleriyle ülkemizde karşılaştığımızda; kadınlara dönük “ezici” ifadelerin sadece bizim ülkemizde söylendiğini düşünebiliriz. Ev işlerini kadınların yapması gibi bir düzenin sadece bizim toplumumuza özgü bir alışkanlık olduğunu varsayabiliriz.
 
Ama öyle değil…
 
P&G’nin, Ariel için, Hindistan’da çektiği yeni reklam filminde, Seksenler dizisinden bir sahne izlemiş gibi oldum. Kızına; yaprak sarmadan mantı açmaya, cam silmekten ütü yapmaya kadar tüm işlerini öğreten ama oğluna hiçbir iş öğretmediği gibi, oğlunun tüm işlerini yapan anne, meğer sadece Türkiye’de değilmiş.
 
Ariel erkekleri de ev işlerine yönlendiriyor…

Ariel’in reklam filminde; Hintli anne, kızıyla telefonda konuşurken, oğlunun dağınık odasına giriyor. Bir taraftan kızıyla konuşurken, bir taraftan oğlunun odasını topluyor. Kızının “hem ev işlerini hem çalışma hayatını birlikte yürütemediği için” işten ayrıldığını öğrenince çok üzülüyor. Üzüntüsüne, damadının neden ev işi yapmadığına dair şaşkınlık ve kızgınlığını da ekliyor.
 
Aslında bu alışkanlıkları anneler başlatıyor…
 
Telefonla konuşurken, etrafına ve ne yaptığına bakan kadın birden aydınlanıyor. Çünkü; bu şekilde davranmaya, oğlunun dağınıklıklarını toplamamasına, temizlik yapmamasına göz yummaya devam ederse, oğlu da gelecekte ev işi yapmayacak.

Ve ilk hareketi, elindeki çamaşır sepetini oğluna vermek oluyor. Sonrasında da oğluna “Ariel” eşliğinde çamaşırları makinede yıkamayı öğretiyor.
 
İşte bir ufak dokunuşla; oğlunun, gelinin, torunun ve hatta kendinin hayatını yönlendirmiş oluyor.
 
Oğullarımıza kıyamıyor iş yaptırmıyoruz belki ama aslında böylelikle onlara iyilik değil, kötülük yapmış oluyoruz değil mi sevgili anneler?
 
İşte #ShareTheLoad hashtagiyle başlatılan kampanyanın reklam filmini:

https://twitter.com/Neslihan_Kbgl

 

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.