21.09.2019 08:32

İşte duayen gazetecinin yeni adresi

Türk televizyon ve gazete tarihinin önemli isimlerinden Zeynel Lüle ekranlara dönüyor.

 Uzun dönem, gazete ve televizyon kanallarında yurt dışı temsilciliği yapan, Türkiye ve Dünya tarihine tanıklık eden Lüle, muhabirlik ve köşe yazarlığı yaptı.

"Zeynel Lüle Brüksel'den Bildiriyor..." sözüyle hafızalara kazınan Lüle, bir süredir T24'e köşe yazıları yazıyor.

Lüle, bir yandan da televizyonculuğa dönmek için kolları sıvadı.

Mustafa Hoş ve Suat Toktaş'ın kurduğu Babıali TV'nin kurucu ekibine katılan Zeynel Lüle, aynı zamanda program yapıp sunacak.

 

ZEYNEL LÜLE KİMDİR?

Türkiye-Avrupa ilişkilerinin en can alıcı döneminde Avrupa Konseyi’nin merkezi Strazburg’da ‘Hürriyet Muhabiri’ olarak 1983’te göreve başladı. Hürriyet muhabirliğinin yanı sıra, TRT, BBC, DW gibi kurumlara çalıştı.

2000 yılından itibaren Hürriyet’in Brüksel Temsilcisi olarak görevini Belçika’da sürdürdü. O yıl yayın hayatına başlayan CNNTÜRK’ün de Temsilciliğini üstlendi. Yıllarca Brüksel’den haberleriyle adından söz ettiren Lüle, ‘Zeynel Lüle Brüksel’den bildiriyor’ ifadesi kulaklara yer etti ve adeta özdeşleşti. Avrupa Parlamentoları Gazeteciler Birliği’nin (AJPE) önce Genel Sekreterliği, daha sonra ise Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Birçok yabancı dergilere de Türkiye-Avrupa ilişkileriyle ilgili makaleler yazdı ve TV programlarına katıldı.

CNNTÜRK’te 2005-2009 arasında ‘Burası Brüksel’ adlı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Kanal D’de 2011-2014 arasında Serdar Cebe ile birlikte ‘Avrupa’dan’ adlı program gerçekleştirdi. Avrupa Birliği’nin yerel medya, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri arasındaki diyaloğun ele alındığı birkaç projede aktif olarak yer aldı. 2003-2006 yılları arasında görev yapan Avrupa Birliği İletişim Grubu faaliyetlerine (ABİG) aktif olarak katıldı ve İstanbul’un ‘Avrupa Kültür Başkenti’ olmasına yönelik çalışmaların Brüksel ayağında yer aldı. 2010’da Türkiye’ye döndü ve Hürriyet Gazetesi’nin Yurt Dışı Yayınları bölümünde çalıştı. Zeynel Lüle bir süre Basın Konseyi Genel Sekreterliği yaptı.

Meslek hayatında birçok ödül aldı. Türkiye’de aldığı ödüllerin yanı sıra, ülkesi ile Avrupa ilişkilerine haber ve makaleleriyle verdiği hizmet nedeniyle 2001’de Avrupa Birliği Gazeteciler Cemiyeti’nin (AJE) prestijli ödüllerinden ‘Costantinos Kaligaris’ ödülüne layık görüldü. Lüle’nin Doğan Kitap’tan yayınlanan, Atatürk’ün Yaveri Dedesi Ali Metin’in anılarından oluşan ‘Ali Çavuş’ adında bir kitabı bulunuyor. Halen T24 sitesinde yazarlık yapıyor ve bizgazeteciyiz.com adlı sitenin Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.