17.03.2017 10:22

Nükleer silah testleri YouTube’a yüklendi

Amerika, 1945 ve 1962 yılları arasında yaklaşık 216 nükleer test gerçekleştirdi. Bu testlere ait videolar ilk kez açık olarak paylaşılıyor.

 1945’te Hiroşima ve Nagasaki’ye attığı iki atom bombasıyla 200 binden fazla insanın anlık ölümüne ve binlercesinin de ilerleyen yıllarda radyasyon bağlantılı hastalıklardan hayatını kaybetmesine sebep olan Amerika, 1945 ve 1962 yılları arasında yaklaşık 216 nükleer test gerçekleştirdi. Bu testlere ait videolar ilk kez açık olarak paylaşılıyor.

 

Nükleer silahlar üzerine çalışan fizikçi Greg Spriggs ve film uzmanı Jim Moye, bir süredir Amerika’nın yaptığı nükleer silah testlerine ilişkin veriler üzerinde çalışıyor. Testler sırasında kaydedilen ve günümüze kadar saklanan videoları bulma arayışında olan araştırmacılar 10 bin filmin yaklaşık 6.500’ünü bulmayı başarmış. Filmlerdeki veriyi bozmadan dijitale aktarmaya çalışan ikili kurtarabildikleri kadar veriyi kurtarma çabasında. Şu ana kadar bulunan filmlerin 4.200 tanesini gözden geçiren araştırmacılar yaklaşık 500 tanesini de analiz etmiş. YouTube’a ise gizliliği kalkmış olan 64 videoyu yüklemiş durumdalar.

Çalışmalara devam eden Spriggs, tüm filmlerin bulunup gözden geçirilmesinin en az iki yıl alacağını belirtiyor. Filmlerin gizliliğini kaldırmak ise bundan daha uzun sürecektir. Çünkü devlet gizliliğinin kaldırılması için filmlerin ordu tarafından da incelenmesi gerekiyor. Spriggs bu filmlerden elde edilecek verilerin ileride silah fizikçileri tarafından da kullanılabileceğini düşünüyor. 50’lerde analiz edilmemiş pek çok veri bulduklarını ve yeni şeyler keşfettiklerini de kaydetmeyi ihmal etmiyor. Gerçekleştirilen nükleer testleri buradan izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.