04.02.2020 10:04

TGRT Belgesel Özbekistan'da...

TRT Belgesel, Her bir metrekaresinde Türk-İslam medeniyetini yansıtan ata yurtta; sanat, ilim, edebiyat ve mimari eserleri ziyaret etti.

TGRT Belgesel Seyyah-ı Fakir ve İhlas Haber Ajansı (İHA) ekipleri, turizmde alt yapı çalışmalarını hızlandıran ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında en çok tarihi esere sahip olan evliyalar ülkesi Özbekistan’a gitti. 

Turizmi canlandırmak ve ülkesini dış dünyaya açmak isteyen Özbekistan yönetimi, 04 Aralık 2016 tarihinde ülkede birçok reform başlatarak, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 7 ülkeye vizeyi kaldırmıştı. Özbekistan ile Türkiye arasındaki turizmin önündeki vize engelinin kalkmasıyla birlikte AtlasGlobal Havayolları da bu gelişmeyi destekleyerek, Buhara’ya ilk turistik charter uçuşunu gerçekleştirdi. İlk uçakla Özbekistan’a giden TGRT Belgesel ve İHA ekibi de ülkede özel çekimler gerçekleştirdi.


Türk-İslam medeniyetinin mayalandığı, ilim, sanat edebiyat, mimari ve dini alanda birçok âlim, sanatkâr ve arifin önemli eserler bıraktığı bu topraklarda ilk durak Buhara-i şerif, bir sonraki durak ise Semerkand oldu. Prodüktörlüğünü ve sunuculuğunu Raşit Ağzıkara’nın üstlendiği, 6 yılda 300 programla Türkiye’nin 4’te 3’ünü, dünyada ise Afganistan, Kazakistan, Abu Dabi, Dubai, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna-Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Karadağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kenya, Uganda, Sudan, Tanzanya ve Zanzibar’ı ekranlara taşıyan TGRT Belgesel Seyyah-ı Fakir programı, bu sefer de ata yurt Özbekistan’da düzenlemiş olduğu gezilerle yüzyıllardır titizlikle korunan ve özenle restore edilen mescitleri, han, hamam ve medreseleri ziyaret ederek, tarihin kaydını tuttu.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.