05.01.2023 12:09

TRT ortak yapımı filmler, 2022'de 117 ödül aldı

Ulusal ve uluslararası film festivallerinde yarışan TRT ortak yapımı filmler, 2022'de 117 ödül kazandı.

TRT'den yapılan açıklamaya göre, TRT ortak yapımı 36 film, yıl boyunca 218 festivalde yarıştı.

Türk sinemasının deneyimli yönetmenleriyle genç yeteneklerinin ürettiği nitelikli filmlere ortak olan TRT, festival ve dağıtım sürecinde de filmleri destekliyor.

Cannes, Sundance, Venedik, Locarno, Berlin, Toronto, Tokyo ve Saraybosna Film Festivali gibi birçok festivale katılan filmler, uluslararası festivallerden 85 ödülle döndü.

"Hüzün Üçgeni" 2022'nin en başarılı filmleri arasında

Dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali'nde "Altın Palmiye Ödülü" kazanan "Hüzün Üçgeni" (Triangle of Sadness), Avrupa'nın Oscar'ı olarak görülen Avrupa Film Ödülleri'nde ise "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerini aldı.

"Altın Küre Ödülleri"nde müzikal ya da komedi kategorisinde "En İyi Film" ile "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" adayı olan yapım, Oscar yarışında ise ana kategorilerde favori filmler arasında gösteriliyor.

"95. Akademi Ödülleri"nde, "En İyi Uluslararası Film" kategorisinde yarışacak aday adayı filmler arasında, TRT ortak yapımı "Klondike" ile TRT destekli "A Ballad", "A Piece of Sky" ve "Victim" yer aldı.

Ulusal film festivallerinden 32 ödül

"Antalya Altın Portakal Film Festivali", "Boğaziçi Film Festivali" ve "İstanbul Film Festivali"nde yarışan TRT ortak yapımı ve TRT destekli 17 film, 32 ödül kazandı.

Yıl boyunca yedisi animasyon, 18 TRT ortak yapımı film vizyona girdi. En çok izlenen ilk 10 filmden 3'ü TRT ortak yapımı oldu.

"Kesişme: İyi ki Varsın Eren" filmi, 35 hafta vizyonda kaldı. Film, 2 milyon 327 bin 281 kişi tarafından izlenerek 2022'de en çok izlenen ikinci yapım oldu. Vizyona giren TRT ortak yapımı filmler yaklaşık 7 milyon seyirci tarafından izlendi.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.