31.05.2024 11:09

Yudum'dan yerli üretimi destekleyen proje

En verimli yerli ayçiçek tohumunu üretmek amacıyla yola çıkan Savola Gıda markalarından Yudum, dört yıllık Ar-Ge süreçlerinin meyvesi YDM 2239'u tanıttı.

Yudum, Tohum Derneği işbirliğinde Türk tarımına kazandırdığı yüzde 100 yerli ayçiçek tohumu YDM 2239’u dün akşam Pera Palace Hotel’de gerçekleştirdiği etkinlikle tanıttı. Dört yıl süren kapsamlı Ar-Ge süreçlerinin sonucunda Türkiye topraklarının koşullarına en uygun ve verimli ayçiçek tohumu olduğu anlaşılan YDM 2239, çiftçiler arasında yaygınlaşması halinde ülkenin üretim kapasitesini yüzde 20 ila 30 arasında artırmayı vaat ediyor.

Etkinlikte söz alan Savola Gıda Pazarlama Direktörü Ezgi Tamdoğan’ın paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’de hane başı tüketimde en yüksek paya sahip yağ yüzde 79 oranla ayçiçek yağı ancak üretim tarafında Türkiye’nin kendine yeterlilik seviyesi yüzde 51’lerde. Projenin yola çıkarken sahiplendiği problem de tam olarak bu.

Kamu, sanayi ve sivil toplum el ele
En verimli ve zararlılara karşı dirençli tohumun geliştirilmesi için 2021’de başlatılan Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında kamu, sanayi ve sivil toplum işbirliği içinde çalıştı. Projeye, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü başta olmak üzere ülke çapındaki farklı tarımsal araştırma enstitüleri de teknik destek verdi.

Proje kapsamında her yıl Türkiye’nin önemli ayçiçek üretim merkezleri Trakya, Konya, Adana ve bu yıl Eskişehir’de deneme ekimleri yapıldı. Projeye dahil olan önder çiftçilerin yer aldığı bir çiftçi ağı oluşturuldu ve bu ağda yer alan çiftçilere tohum desteği yanı sıra yüz yüze eğitim ve teknik uygulama desteği de sağlandı. Yudum markasından ilham alınarak YDM 2239 ismi verilen tohumun Trakya, Konya ve Adana’daki deneme alanlarında ekimi yapıldı. Hasat sonrasında yapılan analizlerde verimlilik ve yağ oranı açısından YDM 2239 en üst sırada yer aldı. Hem sulanan alanlarda hem de kuru ekimde yüksek performans gösteren tohumun verimliliğinin Konya’daki testlerde dekarda 235 kilograma kadar ulaştığı görüldü.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.