Halef R. VAYIS

16.10.2019 10:19

Akıllı gözlükler ile körlük tarihe mi karışıyor?

Görme engelliler için piyasaya çıkmaya hazırlanan dijital akıllı gözlükler, birçok dilde kitap, gazete, bilgisayar ve ATM ekranlarını okuyabilecek...

 

Bir dijital gözlük firması, sekiz yıl süren araştırmasının ardından ürettiği akıllı gözlükleri tanıttı.

Firmanın iddiası şu ki, uyguladıkları teknoloji sayesinde görme engelli insanların hayatı oldukça kolaylaşacak. Günlük yaşayışlarını herhangi bir yardım almadan gerçekleştirebilecekler ve kendilerine güvenleri artacak.

Günlük ve pratik yaşamlarında, engel uyarısı, insan tanıma, hava koşulları, uzaktan kumandalı cihazlar, uygun kıyafetler seçme, renk tanıma, para birimi tanıma gibi temel hizmetler, akıllı gözlüklerin yetenekleri arasında olacak.

Ayrıca…

Gözlükler, görme engelli insanların bulundukları alanı ve caddeyi tanımasına yardımcı olmak için özel olarak geliştirilmiş bir GPS sistemi ile donatılmış. Hedefe ulaşmak için kalan mesafe hakkında da bilgilendirme yapabiliyormuş.

Yetmez mi dediniz?

Bu akıllı gözlükler, Arapça, İngilizce dahil olmak üzere birçok dilde kitap, gazete, bilgisayar ve ATM ekranlarını dahi okuyabiliyormuş.

Endüstri 4.0’a karşı Toplum 5.0

Önceki yıl İngiltere’de yapay zekalı insansız hava araçları, bir yıl boyunca bir hektarlık tarlaya buğday ekti, sürdü, ilaçladı ve hasadını yaptı. Tüm bunları yaparken insandan hiçbir yardım almadı.

Aynı günlerde ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking’in, yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceğini tekrarlayan son kitabı “Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar”, vasiyeti gereği ölümünden sonra ailesi tarafından yayınlandı.

Gelecek, bu iki zıt görüşten hangisini haklı çıkaracak, zaman gösterecek.

Sırasıyla buhar makinesi, elektrik ve bilgisayarın icadıyla birinci, ikinci ve üçüncü endüstri devrimini yapan insanlık, şu an siber-fiziksel sistemlerin hüküm sürdüğü Endüstri 4.0 devrimini yaşıyor.

İnsanlığın avcı-toplayıcı, tarım, endüstri ve bilgi toplumlarından geçerek geldiği beşinci evre ise “Toplum 5.0” olarak adlandırılıyor.

Diğer adıyla “süper akıllı” toplum…

Bugün dünyada 4 milyardan fazla kişinin internet kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca her üç yetişkinden ikisinde cep telefonu var.

Alaska’dan Papua Yeni Gine’ye insanlar dijital ortamda alışveriş yapıyor, sevdiği diziyi anadilinde izliyor, kendisi için doktordan, arabası için servisten randevu ayarlıyor, tatil planlıyor, müzik indiriyor, oyun oynuyor.

Hawking’in kabus olarak nitelendirdiği yapay zeka, insan yaşamının dört bir yanını sarmış durumda yani...

İnsanlık, Endüstri 4.0’ı kontrol altına alarak yapay zeka, öğrenen makineler, robotlar gibi yeni teknolojilerle siber-fiziksel alanda ya birlikte yaşayacak...

Ya da…

Gün gelecek, “Toplum 5.0” ile “Endüstri 4.0” karşı karşıya gelecek…

 

https://twitter.com/HalefRVayis

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.