Halef R. VAYIS

11.05.2022 14:16

Başarı hazır formüllerle gelmez…

Şu an ‘iyi’ yapılmaya çalışılan şey, ileride başarılı olmak için yapılır. Başarılı olmaya götürmez ise, boşa yapılmış sayılacak. Çünkü zaman, sürekli yeni değerler üretip sonra onları öğütürken; haliyle formüller de değişime uğruyor. Başarı, öncelikle bu gerçeği bilmeyi ve buna rağmen 'iyi'yi yapmayı göze alma cesaretini istiyor...

 

Katıldığı forumda bir öğrenci, ünlü tasarımcı Bülent Erkmen’e şu soruyu sorar:

“Sizin gibi etkileyici bir görsel tasarımcı olmayı hedefliyorum. Gelecekte başarılı olmaları için öğrencilere ne tavsiye edersiniz?”

Erkmen’in cevabı sert ve keskindir: “Hayatta hiç kimseye, hiçbir zaman böyle sorular sormamanızı...”

Ona göre başarı, hazır formüllerle gelmez çünkü.

Üstelik başarının hazır formüllerle gelebileceğini düşünme halinden de vahim bir durum daha vardır: “Şu an yapılmakta olan, ileride başarılı olmak için ‘iyi’ yapılıyor. Başarılı olmaya götürmez ise, şu an yapılan 'iyi', boşa yapılmış sayılacak.”

Başarı, öncelikle bu gerçeği bilmeyi ve buna rağmen 'iyi'yi yapmayı göze alma cesaretini istiyor. Zaman, sürekli yeni değerler üretip sonra onları öğütürken; haliyle formüller de değişime uğruyor çünkü.

Bugün başarı için mutlak formülün peşinde koşanlar, bunu önce kendilerinde arasınlar, daha kolay bulacaklardır. Kendi değerlerinde, kendi hayallerinde, kendi doğrularında…

Ve elbette kendi eylemlerinde...

Örneğin, başkalarına zarar vererek, hatta onları yok etmeye çabalayarak başarıya ulaşmaya çalışanlar, günü geldiğinde zarar görmeyi, yahut yok olmayı göze almalılar.

Taklit ederek yol almaya başlarsanız, durumunuz yine vahim demektir...

Bazen de taklit edildiğinizi sanırken, bir de bakmışsınız ki, hiç farkına varmadan taklit edenin ta kendisi olmuşsunuz.

Yarışta geride kalıp dengenizi kaybedebilirsiniz. Bu durumda bir girdaba düşüp içinden çıkamayabilirsiniz. Girdaptaysanız, akışkanın neresinde durduğunuz belirleyicidir. Merkezdeyseniz hızlı ve hafifsinizdir. Merkezden uzaklaştıkça yavaşlar ve ağırlaşırsınız.

Geçmişteki başarınızdan ise medet ummayın, çünkü hiçbir zaman gelecekteki başarınızın garantisi değildir.

 

Taze balık satılır…

Balıkçının biri, deniz kenarındaki derme çatma kulübesine, "burada taze balık satılır" diye bir tabela asmış ve başlamış tuttuğu balıkları satmaya.

Birisi gelmiş “satış yaptığın yerin burası olduğu belli, yazmaya gerek yok" diyerek ‘burada’ kelimesini tabeladan kaldırtmış.

Bir başka kişi "deniz kıyısında zaten bayat balık olmaz, ne gerek var taze kelimesine" demiş, balıkçı taze kelimesini de yok etmiş.

Bir diğer kişi, “zaten balık sattığın belli" deyince, balık kelimesi de tabeladan kaldırılmış.

Tabelada sadece "satılır" kelimesi kalmış.

Bir süre sonra bir başkası gelmiş ve "ne demek satılır, ne sattığını kim nasıl anlayacak, balık sattığını da yazsana" diye fikrini söylemiş.

Ardından biri daha gelmiş ve "tamam da, nerede satılır bu taze balık?" diye sormuş. Son gelen ise "tabelaya balığın taze olduğunu yazarsan iyi olur" demiş.

Sonuçta tabela ilk halini almış.

Eğer gerçek ve kalıcı başarıysa aradığınız…

Kendi değerlerinize, kendi hayallerinize, kendi doğrularınıza sahip çıkmalısınız.

Aksi halde; yazar siler, yazar siler, silmek için yine yazarsınız…

 

twitter.com/halefrvayis

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.