Bülent BİRİCİK

04.09.2020 14:47

Fatih Portakal ve Fox üzerine

Son dönemin en çok izlenen haber bülteni olan Fox Ana Haber’in sunucusu Fatih Portakal 24 Ağustos’ta ani bir kararla emekli olduğunu duyurdu. Tanıyan, tanımayan, bilen, bilmeyen birçok kalem istifanın nedeni üzerine fikir yürütmeye çalıştı. Onlarca yazı yazıldı, yorum yapıldı, TV programlarında konuşuldu.

Konuya mantık çerçevesinden bakacak olursak bir gazetecinin emekli olması en doğal haktır. Böylesine yıpratıcı bir mesleği icra eden gazetecilere üstelik devlet bile yıpranma indirimi vererek erken emekli olma hakkı tanımış. “Ne var bunda?” diyebilirsiniz.

Ama bu konu öyle basit bir emeklilik olayı gibi durmuyor. Bu konu üzerine yazıp çizen ve fikir yürütmeye çalışanlar da haklı gerekçelerle gerçeğe ulaşmaya çalışıyorlar. Doğrusu, mesleğinin doruğunda, iyi kazanan, popülaritesi yüksek bir haberciden böyle bir davranış pek de beklenmiyordu. Habercilik bu… İnsanın içine işlediği zaman kolay kolay bırakmak mümkün olmuyor. Meslek büyüklerimizden birçoğuna bakarak bu gerçeği daha yakından gözlemleyebilirsiniz.

Ama şimdiki konumuz Fatih Portakal’ın emeklilik günlerinden ziyade Fox Haber’in bundan sonra izleyeceği yol…

Hatırlar mısınız bilinmez, Portakal 1997 ile 2005 arası Star TV'de, 2005 ile 2010 arası da Kanal D’de görev yapmıştı. 2010 yılında ise Fox’a transfer olarak önce sabah haber kuşağını, ardından da ana haber bültenini sunmuştu.

Peki, Fatih Portakal’ı Star ve Kanal D’de görev yaptığı günlerden kaç kişi hatırlıyor? Zira o zaman da ekranda, göz önündeydi. Bırakın Star ve Kanal D günlerini, Portakal’ı Fox’ta Çalar Saat isimli sabah haber kuşağından bile hatırlamıyor olabilirsiniz. Çünkü o dönemde yorum yapmıyor, göze batmıyor, promterda yazanı okuyor, farklı bir duruş sergilemiyordu. Nazlı Tolga’nın ana haberi bırakarak ayrılması Fatih Portakal’a alan açtı ve Fox Haber’in Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk’ün özenle diktiği elbise Fatih Portakal’ın üzerine giydirildi. Daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse “Fatih Portakal” markasını Doğan Şentürk yarattı.

Doğan Şentürk ne mi yaptı?

Promterda akan yazıları okuyarak haber sunan bir Fatih Portakal yerine, yorum yapan, fikir beyan eden bir Fatih Portakal portresi çizdi. Gerçeklerin fazlaca konuşulmasından hoşlanılmayan tek sesli medya döneminde halkın nabzını tutan, zülfü yâre dokunan haberleri yayına koydu. Fox Haber bir anlamda muhalefetin yapamadığını üstlenerek önemli bir kitlenin duygularına tercüman oldu. Bu yapılanlar Fox’a “muhalif kanal” imajı biçilmesine neden olsa da, sahiplik yapısından dolayı bunun böyle olamayacağını bilenler biliyor. Zira Amerikan sermayeli bir kanaldan muhalif kanal yaratmak biraz zorlama olacaktır.

Haberi sunanın sunulan haber üzerine yorum yapmasına pek de alışık olmayan ülkemiz bu yeni tarzı kısa sürede benimsedi. Böylece Fox Haber son birkaç yıldır reytinglerde pahalı dizilere ve yarışmalara kafa tutarak hep ilk 10’un içinde yer aldı.

Şimdi gelelim bugüne…

Fatih Portakal’ın ardından Fox Ana Haber’i Selçuk Tepeli devralıyor. Şimdi medyada, Selçuk Tepeli’nin Portakal gibi olamayacağı, Habertürk’te çalıştığı dönemde Cumhurbaşkanı’nın uçağında en çok seyahat eden gazeteci olduğu ve Cumhurbaşkanı ile iyi ilişkiler kurduğu yazılıp çiziliyor. Bu tespitler üzerinden, muhalif kesiminin artık Fox Haber’den fazla bir şey beklememesi, Fox’un da hükümete yakın duran bir kanal olacağı yönünde kanaatler dile getiriliyor.

Bu görüşlere katılmıyorum.

Çünkü Fox Haber’i başarıya ulaştıran şey tek başına Fatih Portakal değildi. Onun arkasında eğer güçlü bir haber merkezi olmamış olsaydı Fatih Portakal ekranda tek başına hiçbir anlam ifade etmezdi. Fatih Portakal o haberleri sundu ama bireysel olarak sadece üstüne iki kelam daha edip yorumladı. Amacınız yorum dinlemekse her akşam haber kanallarında bu tür insanlara bolca rastlayabilirsiniz. Yorum işin kolay yanıdır, önemli olan o haber paketlerini oluşturabilmektir.

Önemli olan; diğer kanallar sokak kavgası haberini verirken sizin enflasyon ve pahalılık haberini verebilmenizdir.

Önemli olan; diğer kanallar trafik kazası haberini verirken sizin işsizliğin arttığına dair haberleri verebilmenizdir.

Önemli olan; diğer kanallar Youtube’daki eğlenceli videoları haber gibi sunarken, sizin dış politikadaki kötü gidişe dair haberleri ekranlara getirebilmenizdir.

Kısacası Fox Haber’de bundan böyle olacak olan şudur…

Haber merkezi ve yöneticileri topyekûn değişmediği sürece(ki şu an böyle bir ihtimal görünmüyor) ana haberi sunan, ama Fatih Portakal olsun, ama Selçuk Tepeli, habere bakış açısı değişmediği müddetçe Fox Haber aynı başarıyı devam ettirecektir. Fox Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Selçuk Tepeli’den de bir Fatih Portakal yaratmayı bilecektir. Bunun böyle olup olmayacağını Selçuk Tepeli’nin ekrana çıkacağı 7 Eylül’de hep birlikte göreceğiz. 

Bir başka bakış açısıyla, bu durum bir arz-talep meselesidir. Popüler kanallar içerisinde Fox, diğer kanalların görmezden geldiği konulara duyarsız kalmayıp bunları haberleştirmiş ve sessiz kitlelerin sesi olmuş, onların hayatına dokunmuştur. Doğan Şentürk de bu durumdan kendisine vazife çıkarmıştır.

Ne Fatih Portakal muhalif bir ikondur, ne de Doğan Şentürk ve onun yönettiği haber merkezi bir dava uğruna görev yapan neferler…

Aslolan reytingdir…

Bu böyle biline…

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.