Hüseyin MOVİT

27.10.2015 10:42

Genç Medyacılara Yol Haritası (251)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

AŞIRMAYA (İNTİHAL) NİYETLİ OLANLARA UYARI
Elazığlı Sırrı Er'in maceralarını aylardır okuyorsunuz. Merak etmişsinizdir: Elazığlı Sırrı Er'den başka intihalci yok mu?
İlginçtir, intihalciyi takibe aldıktan sonra o kadar şaşırdım ki, tanıdık tanımadık onlarca kişinin intihal yaptığını tespit ettim.
Ancak Elazığlı Sırrı Er gibisine rastlamadım. Köftehorun yedi çakma kitabında tek sayfası yok.
Onun için:
"Kötü demirden kılıç olmaz. (Şeyh Şamil)
Elazığlı Sırrı Er'den yazar olmaz. (Enseleme Uzmanı Hüseyin Movit*) *Aşırmaya niyetli olanlara uyarı:
Siz siz olun, böyle işlere tevessül etmeyin...

UZMANIN BİLGİLİSİ
Sağda solda uzman geçinen Elazığlı Sırrı Er, anlamını bilmediği kelimeleri kullanmakta pek mahirdir.
Yine yumurtlamış: "'Budalalar meclisinde en zarif nükte, susmaktır...' der bir düşünür... Ne kadar hakikatli değil mi?" (www.facebook.com, 13.07.2015)
Uzmanımız "hakikatli" sıfatının anlamını (Birçok şeyin anlamını bilmediği gibi) bilmiyor. Öğretelim lazım olur:
Kullanılması gereken kelime tabii ki "gerçek" anlamında "hakikat"tir.
Uzman "dedüğün" böyle olur ülkemizde, arada bir atacak ki sevenleri tarafından övülsün...

BÖYLE BİR DERGİDE
Edebiyat dünyamıza gelen yepyeni bir soluk: Divanyolu dergisi.
Divanyolu’nda aşinalar çok: Gürbüz Azak, Hayati İnanç, Rahim Er, Mustafa Necati Özfatura, Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Cihat Zafer, Prof. Dr. Resul İzmirli, İslâm Gemici, Mustafa Kocabaş, Hasan Mesut Hazar ve Murat Başaran bunlardan bazıları.
Derginin son sayfalarına doğru karşımızda büyük bir sürpriz. Aaaa o da ne? Bu kadar saygın kişi arasında aşırmacı Sırrı Er. Her yerde yayımlana yayımlana cılkı çıkmış En-kıro-men başlıklı yazısıyla karşımızda. Bir marifetmiş gibi.
Muammer Erkul'u bir güzel tongaya düşürmüş ve tamamı aşırma yazılarla dergide yerini almış.
Aşırmacı dergiye leke düşürmüş. Yazıklar olsun!

İHTİMAL
"Ancak, dörde bölünmüş ve kendi iç yapısında yoğun bir savaş yaşayan ülkedeki sorunun aslında bizi de sürüklemek için planlandığını hiç mi fark edemedik." (Orhan Koloğlu, Bizim Gazete, 15.10.2015)

AYÇA'NIN GURURU
Bir zaman bilgisayar öğretmeni, bazen direksiyon öğretmeni bir çocuklu dul Ayça. Oğluna doğum günü hediyesi almayı söz verdiği hâlde almayan ve bu yüzden ilişkisi bozulan kaptan Ahmet'i reddetmişti..
Dürdane ile birlikte Esra Abla'sına çalım atıp Zühal Topal'a (FOX TV) yelken açan çalçene Ayça süklüm püklüm Esra Erol'a dönüyor. Neymiş? Kaptan Ahmet askıntı oluyor, Mecidiyeköylerde peşinde dolaşıyormuş.
Kaptan Ahmet de Ayça'yı defalarca öptüğünü itiraf ediyor ama kendisiyle evlenme teklifi almasına rağmen Ayça'yı reddediyor!

TAMLAMANIN DOĞRUSU Yanlış tercüme edilen kısaltma: "Katılım Ortaklığı Belgesi" (Accession Partnership Document) Doğrusu: Ortaklığa Katılım Belgesi.
Genç medyacılara önerim: Siz doğrusunu yazın.

ÖĞRETELİM LAZIM OLUR Saab'ın fikri mülkiyet hakları için 40 milyon avro ödenmiş http://www.sabah.com.tr ödenen ücretten bahsediyor. (20.10.2015)
Ücret ile fiyat arasındaki farkı bilmeyen haberciler!

GAZİANTEPLİ HAYIRLI EVLAT
Gaziantepli Fatma Sönmez evli, iki çocuklu bir hatun. Gönül verdiği beş çocuklu hovarda Maho'ya ve öz oğluna talimat verdiğini ekranda açıklıyor: "Babamı dövün bir kenara atın." (Müge Anlı, atv, 20.10.2015)
Sözde kadın hakları savunucusu Anlı, bu ifade karşısında afallıyor! Kötülüklerin hep erkekler tarafından yapılacağına öyle bir inanmış ki dili tutuluyor.

Sunucu en kısa zamanda "Psikolojiye Giriş" (Rita L. AtkinsonRichard C. AtkinsonEdward E. SmithDaryl J. BemSusan Nolen) kitabını edinmeli ve dersine iyi çalışmalı.

ELE VERİR TALKINI
Müge Anlı ekranda yemin edilmesine çok sinirlenir: Hem kızacaksın hem de kendin yemin edeceksin: "Vallahi de doğru söylüyorum, billahi de doğru söylüyorum." (atv, 22.10.2015/10.30)

 


YETKİ AŞIMI Cumhurbaşkanı kelimesine "cumbaşkanı" deme hakkı Mustafa Karaalioğlu ve Hakan Aygün'e aittir. Ersoy Dede yetki gasbı yapıyor:
"Cumbaşkanımızı izlerken...", "Cumbaşkanı Erdoğan da...", "Cumbaşkanının sözleri..." (TRT Radyo1, 10.10.2015/8.41)

DAMAT ADAYLARINA
Özel istekler
1- Evi (balkonlu) olmalı. İKİ BALKON TERCİH,
2- Yatak odası şifonyerli (ve sekiz kapılı gardıroplu), olmalı,
3- Yeşil pasaportlu olmalı,
4- Kamudan 1. derecenin 4. kademesinden emekli, olmalı,
5- Dul olanların kız çocuklu olmamalı (Damat vefat ettiğinde kızın emekli maaşına ortak olma tehlikesi nedeniyle),
6- Fazla kıllı olmaması (Kıllı olanlara Hacı Muazzez talip."Evleneceksen Gel"),
7- Renkli gözlü olmamaları,
8- 20'lik Hanife'ye talip olacakların boyu 1.90 olmalı. (Zorunlu),
9- Sarmısak ve pastırma kokmaması,
10- İstanbul, İzmir gibi sahil kentinde evi olmalı,
11- Zemin katı olanlar baş vurmamalı,
12- Beş bilezik (Zorunlu),
13- Kadın ancak "alantrik" alırsa çaya çıkabilir.
14- Haspanın 3-4 aylık kira borcunu ödeyecek mangizi olmalı,
15- 10 bin liraya kadar olan kredi borcunu ödeyecek gücü olmalı,
16- Hısım akraba kısa süreli de olsa misafir davet etmemeli. (Müracaat Esra Erol ve Zühal Topal'a)

"DON"UN DİĞER ANLAMI
Pir Sultan Abdal'ın, "Derdim çoktur hangisine yanayım" dizesiyle başlayan şiirinde geçen "Türlü donlar giymiş gülden naziktir" dizesinde geçen "don"un bir anlamı da "giysi"dir...

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?
Not: Eleştirilen kişiler, cevap hakkını kullanabilirler...

Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen
www.ignelifici.com
www.delikanlisozluk.com

 

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.