Hüseyin MOVİT

23.02.2018 09:42

Genç Medyacılara Yol Haritası (279)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

 YİNE YENİDEN ELAZIĞLI SIRRI ER
"Alışmış kudurmuştan beterdir" demişler, kimin için mi tabii Elazığlı Sırrı Er için: "Aradığın her neyse, Ne arıyorsan içindedir.(@konusmasanati, 10.12.2017)
Aşırma, https://www.facebook.com 'dan "Aradığın her neyse, http://bilgesdiary.blogspot.com 'dan: Ne arıyorsan içindedir. Haksız mıyım?

NEYMİŞ? Nevzuhur bir intihalci daha: Ocak Medya'dan Veysi Dündar! Güya Elazığlı Sırrı Er'e soruyor! Ne zahmet? Kopyala Necdet Bayraktaroğlu'nun yazısını (http://www.turkocaklari.org.tr ) noktasını değiştirmeden 08.11.2017'de siteye yapıştır. Oh kekâ! Ne âlâ ne âlâ Bizi engellemiş!

ELAZIĞLI SIRRI ER KİMDİR? Bu kişinin kesinlikle bu kitapları yazabilecek kapasitesi ve bilgisi olamaz. Böylesine her şeyden haberdar bir dilci de henüz anasından doğmadı. Adamda, spikerlik var, sunuculuk var, tiyatro eğiticiliği var, güzel konuşma hocalığı var, diksiyon hocalığı var, , köşe yazarlığı var, eski Türk dili var, yeni Türk dili var, leksikoloji var, köken bilimi var, entonasyon var, var oğlu var...

UZMAN EĞİTİMCİ
Çakma da olsa Türkçe konusunda yedi kitabı olan Elazığlı Sırrı Er, "tasdik etmek" ile "onaylamak"ın anlamdaş olduğunu bilmiyor!
Tasdik eden, onaylayan, kabullenen kalptir. (@konusmasanati, 30.11.2017)
"Hamile olan, gebe olan Hatice" der gibi!

 

HIRSIZ VAAAAR!
Geçen nisanın son günü Vedat Türkali’yi ziyarete gittim evine. Konuşup görüşmemizin sonuna doğru masasının üzerindeki bir kitap ilgimi çekti. “Türkiye Komünist Partisi ve Dr. Hikmet” idi kitabın adı.

Benim asıl ilgimi çeken, kapakta kırmızı renkle basılmış “VEDAT TÜRKALİ’nin Önsözüyle” ibaresiydi.
Uzanıp aldım, şöyle hızlıca karıştırdım, Vedat Ağabey; “İstersen al” dedi, “Hayır, ben yayıncılarından edinirim” dedim.
Sosyal İnsan Yayınları’nın başındaki ve çevresindeki “Doktorcular”ın el verip piyasaya sürdükleri nevzuhur bir genç adamın marifetiydi bu “Türkiye Komünist Partisi ve Dr.Hikmet” kitabı...

En başta kitabın adı bile ele veriyordu ki, bu “Doktorcular”ın artık iyice gözü dönmüştü, Türkiye Tarihî Devrimci Hareketi’nin seçkin kuram ve eylem adamlarından Doktor Hikmet Kıvılcımlı’yı, içinden çıkıp geldiği ve bir parçası olduğu Tarihi Türkiye Komünist Partisi ve Hareketi’nin karşısına dikeceklerdi.
O kadar da öyle olmasaydı, “ve” yerine “ile” kullanırlardı.

Vedat Ağabey’in evinden çıkınca hemen yayınevinin fedakâr çalışanı ve emekçisi Ahmet Kale’yi arayıp kitabı istedim. Eksik olmasın bir koşu Galatasaray’a kadar getirdi. O gece hemen okumaya koyuldum.

Önce “Kaynakça”sına baktım. Konuyla ilgili benim beş kitabımın adı veriliyordu. Metin içerisinde ise alıntıların, somut bir-iki olay dışında, tırnak içine alınıp hangi kitabımın hangi sayfasından alındığı anlaşılmıyordu...

304’ncü sayfadaki “Nâzım Hikmet’in ‘Öteki Defterleri’ “ ara başlıklı bölümde ise geçen yılın eylülünde Nâzım Hikmet’in defterlerinden bulunup yayımlanan nâtamam roman ve hikâyelerinden “Orası”nda kim kimdi’yi sıcağı sıcağına ele aldığım yazıdan hiç söz etmeden, nevzuhur yazar isimleri kendi buluşuymuş gibi sıralamaya başlıyordu.
Ona göre; “...romandaki Mimar Ali, Dr. Hikmet’ten yola çıkarak yaratılmış bir karakter” imiş. (S.306)

“Nâzım’ın burada yarattığı karakterlerden Aziz,... Hüsamettin Özdoğu. Hüsamettin Özdoğu’nun kod adı Aziz’dir” buyuruyor sayfa 310’da da...
Peki “Öteki Defterler”deki “Orası” romanının “Nâzım’ın Romanındaki Şifreler” adıyla 10-17 Ekim 2008 tarihlerinde Radikal’in Kitap Eki’nde bu satırların yazarının, yani Emin Karaca’nın imzasıyla yayımlandığını; bu nevzuhurun metnini okuyup görüş bildirip değerli katkılar sunan Nizamettin Ağabey’i bilmez mi? Biliyorsa niçin uyarmaz nevzuhur yazarı, dipnotta ya da kaynakçada asıl bulanın adının niye geçirilmediği konusunda!..

Aynı yazı bu köşede altı ya da yedi haftaya bölünerek de yayımlandı 18 Ekim 2008 cumartesiden itibaren.
Frankfurt’ta yayımlanan “YAZIN” dergisinin Ocak 2009 sayısında da “Nazım Hikmet’in Nâtaman ‘Orası’ Romanında Sultanahmet’teki Komünde Sekiz Komünist” adıyla da çıktı.
“Türkiye Komünist Partisi ve Dr. Hikmet” kitabının yazarının bu yaptığına bizde “intihal” derler.

Mustafa Nihat Özön’ün “Osmanlıca/Türkçe Sözlük”ü “intihal”i şöyle açıklıyor: “Başka birinin şiirini veya yazısını kendinin gibi gösterme.”
Osmanlı atalarımız kibarlık olsun diye “yazı hırsızlığı” yerine“intihal” demişler, ama biz cumhuriyet insanıyız ve benim içimden “Hırsız Vaaaar!” diye bağırmak geliyor.(Emin Karaca, Bizim Gazete, 25.04.2009)

USTADAN
''Ümit kötülüklerin en sonuncusudur;çünkü işkenceyi uzattır'' (Nietzsche)

NEYMİŞ?
Burhan Akdağ kim nereli Müge Anlı'nın kızı Lidya kaç yaşında Müge Anlı kimdir boşandığı eşi...

Müge Anlı kimdir boşandığı eşi Burhan Akdağ kim nereli Müge Anlı'nın Lidya kaç yaşında sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik. Müge Anlı ve boşandığı eşi Burhan Akdağ kızı ile yeniden gündemde. Müge Anlı'yı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak şikayet eden Burhan Akdağ, kızı ile görüşmesine izin verilmediğini söyledi.

Müge Anlı ve Burhan Akdağ'ın ilişkisi Kanal 6 televizyonunda birlikte çalışırken başlamıştı. Müge Anlı'nın o dönemde magazin müdürü olan Burhan Akdağ ile ilişkisi yasak bir aşktı. Zira o dönemde Burhan Akdağ evli bir adamdı. Eşini ve çocuklarını Müge Anlı için terkeden Burhan Akdağ, yeni aşkı ile evlenmişti. Müge Anlı ile Burhan Akdağ'ın ilişkisi meslek kariyerlerindeki değişiklik sonrasında bozuldu. Müge Anlı hızla şöhret olurken Burhan Akdağ medyadaki konumunda düşüş yaşadı. Bu da ayrılığı getirdi.

Müge Anlı ile Burhan Akdağ çiftinin boşanmaları olaylı olmuştu. Burhan Akdağ bunu 'Koynumdaki Yılan' ismini verdiği bir kitapla anlatmıştı. İşte Müge Anlı boşandığı eşi Burhan Akdağ kimdir ve hayatı kariyer hakkında merak edilenler...(http://www.star.com.tr/magazin/muge-anli-kimdir-bosandigi-esi-burhan-akdag-kim-nereli-muge-anlinin-lidya-kac-yasinda-haber-1306682/)

DURUMUN VAZİYETİ Müge Anlı, cezada indirim konusunda gerekli araştırmayı yapmadan esip gürlüyor. Hem hukuk konusunda lisans yaptığınızı söyleyeceksin hem de konudan haberiniz olmayacak! Hıncal Uluç'un yazısını çoğaltıp baş ucunuza asınız sayın "fenomen" (https://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2018/02/02/hukuk-meslektaslarim-hukuk-sosyal-medya-degil …)

HORR
Muazzez Abacı, "Kırmızı gülün ali var" adlı Rumeli türküsünü yanlış seslendiriyor: "Kırmızı gülün alı var"
Nerede mi? Nerede olacak TRT'de (TRT Nağme ve TRT Müzik)
Ayrıca, "arzu eder" sözü "arz eder" şeklinde seslendiriliyor!
Yıllardır uyarıyoruz nafile!

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?
Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.