Halef R. VAYIS

03.10.2018 08:29

İnternet ikiye mi bölünecek?

“2028 yılında internetin iki farklı sürümüyle karşılaşabiliriz. Çin öncülüğündeki bir internet ve ABD tarafından yönetilen bir internet…”

 

Bir süredir yeni bir soğuk savaş döneminin temelleri atılıyor. Çin, Rusya ve İran’ın oluşturduğu blok, bildik batılı ülkelere karşı bir mücadele başlatmış durumda. Bu ülkeler, batılı ülkelerin çeşitli ambargolarına ve yaptırımlarına karşı birlik olup tepkiler geliştiriyorlar.

Belli ki yeni bloklar oluşacak.

İkinci Dünya savaşının ardından ABD ile Sovyetler Birliği arasında başlayan soğuk savaş, 1989 yılında Berlin duvarının yıkılışına dek sürmüştü.

Ancak bu kez durum biraz farklı…

Kişisel iletişimden yayıncılığa, ekonomiden bankacılığa her türlü faaliyet, göbekten internete bağlı...

İnternet de batılı ülkelerin tekelinde…

Şimdilik…

Zira, gerek Rusya gerekse Çin, bu tekeli kırmak için çalışmalarını hızlandırmış durumda…


“Yeni soğuk savaş, interneti ikiye ayıracak”

Yukarıdaki sözlerin sahibi, Google’ın çatı kuruluşu Alphabet’in CEO’su Eric Schmidt…

Schmidt’e göre, bu bölünme önümüzdeki 10 yıl içinde yaşanacak.

ABD basınına konuşan Schmidt, ticaret savaşlarının internete sıçrayacağını, internetin Çin kutbu ile ABD kutbu olarak ikiye bölüneceğini iddia ederek şunu söylüyor:

“2028 yılında internetin iki farklı sürümüyle karşılaşabiliriz. Bence şu anki en güçlü senaryo bu ve bu bir ayrılık değil. Çin öncülüğündeki bir internet ve Çinli olmayıp ABD tarafından yönetilen bir internet…”

Google, bir süredir Çin için özel ‘sansürlü’ arama motoru geliştirdiğini artık saklamıyor.

“Dragonfly” adı verilen proje kapsamında, yasaklı web sayfalarını ve belirlenen arama sözcüklerinin olduğu sonuçları ayıklayan özel uygulamalar, Google tarafından geliştiriliyor.

Uygulama hayata alındığında, arama sonuçları sayfasında “bazı sonuçlar yasal zorunluluk nedeniyle sayfadan kaldırılmıştır” ifadesi yer alacakmış.

“Yasal zorunluluk” nedeniyle…

Artık ne demekse…

 

Yeni bir dijital yayın modeli…

Dijital gazetecilik akademisi NewLabTurkey, yayın hayatına başladı.

Dijital hikâye anlatıcılığı, veri gazeteciliği, bilgi güvenliği, sosyal ağ yönetimi ve dijital gelir modelleri gibi alanlarda gazetecilere yönelik içerikler üretecek olan platform, 1 Ekim’de yayına girdi.

NewsLabTurkey, yeni kuşak gazeteciler için güncel eğitim materyali, deneyimli gazeteciler için ise kendilerini yenileme imkanı sunmayı amaçlıyor.

Proje dahilinde, dünyada süregelen gazetecilik tartışmaları, yeni geliştirilen gazetecilik teknolojileri, gazetecilik endüstrisinde gelişmekte olan finans modelleri gibi başlıklar da yer alacak.

Türkiye gazetecilik endüstrisinde ve akademide yaşanan gazeteciliğin teknolojiye ve yeni eğilimlere uyumuna çözümler üretmek, gazeteciler ve gazeteci adayları için bir başvuru kaynağı yaratmak, yayının hedefleri arasında.

NLT’nin bir boşluğu dolduracağını düşünüyorum…

 

twitter.com/halefrvayis

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.