Neslihan KABAOĞLU

29.09.2017 13:09

Reklamlarda “Zil Çaldı”

Yeni eğitim döneminin başladığı şu günlerde, yani eylül ayında, birçok markanın satışlarında artış görülür.

Eylül ayı, çocuk sahibi aileler için adeta “masraf” ayıdır. Masraf yapılacak mağazalar da ellerini ovuşturarak, alışverişlerinin artması için önemli adımlar atar. Mesela yeni kampanyalar, yeni reklamlar, yeni indirimler…

Bunları vurgulamak isteyen markalar, bu ay sıkça karşılaştığımız reklamlarla karşımızda.

Ürünlerinin kaliteli olduğunu vurgulayanlar, kaliteyi boş ver en ucuzu bende diye bağıranlar, tüm ihtiyaçlarını topluca alabilirsin benim mağazama gel, diyenler. Reklamlarda hepsi var.

Ben de orta halli ve okul çağında iki çocuk sahibi biri olarak, önce ürünün sağlıklı olmasına, sonra ucuzluğa önem vermekteyim. Bakalım bazı markalar, bu konuya dair nasıl reklamlar hazırlamış.

Carrefoursa’da kalite ön planda…
Okul alışverişine özgü reklam yayınlayan firmaların başında, marketler var. A101 ve Şok Market, okul malzemelerindeki ucuzluğa değinirken, Carrefoursa okul malzemelerinin sağlıklı olduğuna dikkat çekti.

Gerçek okul ortamında, öğrencilerin kullandığı malzemelerle –örneğin bant kullanacak bir kızın, bantı dişleriyle kesmesi gibi- göstermesi, insanda “bu malzemenin gerçekten sağlıklı olması gerek” hissi uyandırıyor.

Carrefoursa, doğru bir yere dikkat çekmiş ve anlatımı başarılı olmuş.

Sadece kırtasiye mi?
Okul alışverişinde sadece kırtasiyeyi mi kastediyoruz, tabi ki hayır. Bunun ayakkabısı var, kazağı var, pantolonu, hatta mobilyası var. Sizin dikkatinizi çekmediyse; Boyner kendi mağazasından tüm okul alışverişinizi yapabileceğinizi, Flo Ayakkabı okul ayakkabılarındaki indirimi, hatta Tekzen “okul mobilya”sındaki kampanyayı anlatıyor. Aklınızda yoksa bile, bu mağazalar aklınıza düşünüyor. Tam da amacına uyan bir sonuç alınıyor yani.

Şaşırtan markalar…
Okul kampanyası yaptığı için şaşırtan reklamlar da var. Mesela 11880’in okulların açılmasıyla, ne ilgisi olabilir değil mi? Durumu hemen fırsata çeviren marka, Türkiye’deki tüm okul ile yurtlar ve 2. El eşya satan dükkanlar ile emlakçılara ulaşılabilecek hizmetini tanıtıyor. Tam yerinde olmuş, bu arayışta olsam, hiç aklıma gelmezdi böyle bir hizmetten yararlanmak, hemen Google’a başvururdum.

Vodafone reklamına da şaşırdım. Tam da şu “masraf” ayında, abonelerinin ev internetine indirim yapıyor, hatta A101’den okul alışverişi için hediye çeki veriyor. İşte okul alışverişinde, ailelerin cebine katkı sağlayacak bir kampanya.

Sempatik bir reklam…
Tam da tüketicisinin teknoloji kullanımına ayak uyduran bir reklam hazırlamış D&R. Kitap ve CD satışının yanı sıra kırtasiye ürünü de satan D&R yeni reklamında, tüm okul ihtiyaçlarının, mağazalarında bulunduğunu anlatıyor.

Nasıl mı? Tabi ki her velinin en az bir kere dahil olduğu “Sınıf anneleri Whatsapp grubu” ile.
Hatta yazışmaların ekrana geldiği ekranda, emojilerin vurgulanması, reklamı oldukça sempatik yapmış.

Ve düşündüren kamu spotları…
Kampanyaların yanı sıra, sınav sistemleri, PISA sonuçları derken, ülke olarak eğitimde ne kadar “iddialı” olduğumuzu birçok kez kanıtlıyoruz.
Okulların açıldığı dönemde, Milli Eğitim Bakanlığından kamu spotu beklerken, AB Avrupa Birliği’nden ve Unicef’ten birer kamu spotu geldi.

Her ikisi de çocukların eğitim hakkından ve eğitim için bazı ihtiyaçları bulunduğundan bahsediyor. Bu eğitim üniversite, doktora vs. değil, daha ilkokul. Yani biz daha ilkokul eğitimini bile aşamamışken, nerede kaldı yüksek eğitimdeki başarımız.

Bu arada AB de Unicef de pırıl pırıl çocuklarımıza reklamlarında yer vermiş, öyle masumlar ki ekrandan gözünüzü alamıyorsunuz.

Ucuzluk, kalite, kolaylık derken, asıl konumuzu hatırlayalım. Bizler; ucuzu, kaliteliyi ararken, “yeter ki okula gideyim” diyen çocukları unutmamak gerek. Bir başkasının sahip çıkmasına gerek var mı, onlar hepimizin çocukları.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.