Halef R. VAYIS

28.08.2024 12:00

Sosyal medya bağımlılığı iletişim çağını tehdit ediyor…

Sosyal medya yetenekleriniz, sizi bir yere kadar götürür. Ancak 'sosyal statü'nüzü asıl belirleyen, geri kalan zamanınızı nasıl kullandığınızdır…

 

Fransız yazar Emile Zola, 19. Yüzyılda ‘gazete’yi şu ifadeyle tanımlamıştı: “Gazete, insanların hayatlarını bağırarak anlatır ve ülkenin ayakta olduğunun habercisidir.”

Bu tanımlamanın üzerinden bir asırdan fazla zaman geçti.

Bir başka Fransız yazar Guy Deport, 1967 yılında kaleme aldığı “Gösteri Toplumu” adlı kitabında, kapitalizmle şekillenen tüketim ilişkilerinin, ülke ve ideoloji ayrımı yapmaksızın bir gösteri biçimi yarattığını ve bu durumun kaçınılmaz olarak dünyanın tek bir pazara dönüşmesiyle sonuçlanacağını iddia etti.

Bu öngörünün üzerinden de elli yedi yıl geçti.

Guy Deport haklı çıktı mı, tüketim ilişkileri yeknesak gösteri biçimi yarattı mı, dünya tek pazara dönüştü mü, medya bundan payına düşeni aldı mı, bunları yorumunuza bırakıyorum.

Ancak sosyal medyanın, Deport’un öngörüsüne katkı sağladığı kesin…

Belki de bundan böyle insanların hayatlarını, “kişisel medya mecraları” bağırarak anlatacak ve insanların ayakta olduğunu, onlar haber verecektir…

Yeni insan tipi, yaşamını başkasına beğendirmek üzerine kuruyor…

Sosyal medya öyle bir hal aldı ki, artık günümüz yaşantısının olmazsa olmazı. Ancak işin bir diğer gerçeği ise bu bağımlılık, artık çeşitli psikolojik hastalıkların da sebebi...

Uzman klinik psikoloğu Melis Ç.Güllüoğlu, online olamama korkusunun psikolojik hastalıkları tetiklediğini öne sürüyor.

Panik atak geçiren hastaların olduğuna değinen Güllüoğlu, bireylerin hayatlarını yaşamak için değil, sosyal medyada paylaşmak için şekillendirdiğinin altını çiziyor.

Burası önemli…

Birçok kişi, yaptığı, yaşadığı, yaşayacağı her bir şeyi sosyal medyaya göre planlar oldu, kendi benliğinden uzaklaştı, diyor.

Yeni insan tipi, yaşamını başkasına beğendirmek üzerine kuruyor yani…

Kişi, ister sosyal medya bağımlısı olduğunu kabul etsin, ister etmesin.

Her iki durumda da, uzman psikoloğun şu öğüdüne kulak vermeli derim:

“Bireyler, insanların dikkatini çeken şeylerden öte, kendi benliklerine odaklanmalı ve kendi içlerine dönmeli.”

Sosyal medya yetenekleriniz, sizi bir yere kadar götürür. Ancak 'sosyal statü'nüzü asıl belirleyen, geri kalan zamanınızı nasıl kullandığınızdır.

 

twitter.com/halefrvayis 

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.