Hüseyin MOVİT

01.05.2021 15:10

"SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR?

Ben, resmî söyleme her zaman kuşkuyla bakmış ve o söylemin mümkün olduğunca uzağında bulunmayı tercih etmişimdir.

Bu, "Ermeni soykırımı"nın başına bir, "sözde" kelimesi ekleyerek "Sözde Ermeni soykırımı" denilmesi hususunda da böyle olmuştur.
"Sözde Ermeni soykırımı" diyenler, "Birileri 'Ermeni soykırımı'ndan bahsediyorlar ama aslında böyle bir olay meydana gelmemiştir ve 'Ermeni soykırımı'ndan dem vuranlar yalan söylemektedirler"i dillendirmek istemektedirler öyle değil mi?Öyleyse bu dillendirmeyi yapanlar mı yoksa "sözde"siz, düpedüz "Ermeni soykırımı" ibaresini kullananlar mı haklıdırlar acaba?Bu sorunun cevabını öğrenmek için, bazı çevreler aksi iddiada bulunsalar bile; dünyada, Birleşmiş Milletler kararıyla resmen kabul edilmiş tek soykırım konumundaki Almanlarca acımasız bir şekilde uygulanan Yahudi soykırımına bakmamız gerekmektedir. 

Ne olmuştur? 
Yahudi soykırımı sırasında Avrupa kıtasının göbeğinde? Zamanın iktidarı, herhangi bir silahlı
örgüt kurarak kendisine karşı direnişe geçmemiş sivilleri, gaz odalarına göndererek sistematik bir biçimde katletmiştir. Yani Birleşmiş Milletler kararıyla resmen kabul edilen tek soykırımın ayırıcı özelliği, uygulayıcıların karşısında silahlı bir direnişin bulunmamasıdır.Oysa Birinci Dünya Harbi sırasında, Anadolu'da meydana gelen olaylarda, her iki taraf da silahlıdır. Orada silahlı taraflar çarpışmışlar ve sayısal üstünlüğe sahip olanlar savaşı kazanmışlardır, hepsi budur.O hâlde orada "soykırım"dan söz edilemez ve "Ermeni soykırımı" ibaresinin baş tarafına "sözde" kelimesini getirenler haklıdırlar.

BUNLAR DA KISA KISA

* Reyhan Çınar, Şiirden Güfteye, TRT Nağme, 11.04.2021/13.21: "Bir bir geçiyor sevgililer gözü yaşlı."Reyhan Çınar da Bestekâr Yusuf Ziya Ortaç'a ihanet ediyor.Dizenin doğrusu tabii ki "Bir bir geçiyor sevgililer gözleri yaşlı."Hiç yakıştıramadım, hiç!

* Mücella Karadağ, TRT Nağme, 01.05.2021/10.40: "Orhon Seyfi Orhan'ın..."Mücella Karadağ da siyaset adamı ve şairimizin adını telaffuz edemiyorsa...

* Yelda Cumalıoğlu, @yeldac, 20.08.2018: "İstanbul'da boğazda görülen işaret fişeklerinin..."Bahsi geçen "boğaz" kelimesi, "Boğaziçi" olduğuna göre doğru yazım: "Boğaz'da görülen..."

* Hıncal Uluç, Sabah, 10.04.2021: "Devletin Doğu'ya uyguladığı pozitif ayrımcılık"Sıra geldi Hıncal Uluç'a, "Doğu" (Güneşin doğduğu yöndeki ülkeler bölgesi) ile "doğu" (Güneşin doğduğu ana yön) arasındaki farkı anlatmaya...Ne diyelim?Kâmî Mehmed Efendi'nin dizesini hatırlayalım mı?"Varak-ı mihr-ü vefâyı kim okur kim dinler."

* Mete Yarar, CNN Türk, 2.02.2021/21.30: "Bugün Azarbeycan'da...", "Azarbeycan Harekât...", "Mühimmat stoğu..."- Başkenti Bakü olan ülkenin adı Azerbaycan şeklinde yazılır ve okunur.- Kural: Stok kelimesine sesli harf ya da sesli harfle başlayan bir ek ulandığında "k" yumuşamaz!Doğru seslendirme "stoku"

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen

 

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.