Bülent BİRİCİK

21.02.2019 10:06

Toplumun yeni iyilik fabrikası sosyal medya mı?

Sosyal medya sayesinde pek çok olumsuzluğun düzeldiğine şahit olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Kişi ve kurumlar adına olumsuzluk barındıran kimi durumların, sosyal medyada dolaşıma girdikten bir süre sonra olumluya döndüğünü görebiliyoruz. Bu da akıllara, “Toplumun Yeni İyilik Fabrikası Sosyal Medya mı?” sorusunu getiriyor.

Geleneksel medyanın takatsizce mücadele etmeye çalıştığı dijital mecralar, içinde barındırdığı sosyal medya alanı ile toplumdaki karşılığını kısa sürede buldu. Toplumla kusursuz bir akreditasyon sağlayan sosyal medya, şimdi de ‘Toplumun İyilik Fabrikası’ olarak işlev görüyor.

Nasıl mı?
Arama motorunda yaptığım çok kısa bir arama sonrasında;
“Engelli Kız Hayaline Sosyal Medya Sayesinde Ulaştı”, “Kaçırılan Kız Sosyal Medya Sayesinde Kurtuldu”, “Tekme Tokat Dövüp Serbest Kalmışlardı, Sosyal Medya Baskısı Sonuç Verdi”, “Sosyal Medyanın Gücü İnsanlık Ölmemiş Dedirtti”, “Kaybettiği Cüzdanına Sosyal Medya Sayesinde Kavuştu”, “Çalınan Arabasını Sosyal Medya Sayesinde Buldu” Ve “Kömür Hırsızları Sosyal Medya Sayesinde Yakalandı” türünden başlıklara rastladım.

Görüldüğü üzere sosyal medya kamu vicdanını tetikleyerek, bir şekilde mağdur edilenlerin haklı olup da bu haklılığını ifade edemeyenlerin sesi haline gelmiş. Geniş kitlelere kısa sürede ulaşan paylaşımlar mağduriyetlerin giderilmesine aracılık etmiş.

Sosyal medyanın; iletişim, propaganda, reklam ve pazarlama gibi farklı amaçlarla kullanıldığını biliyorduk. Lakin şimdi bambaşka bir faydası ile karşı karşıyayız.
Yukarıdaki başlıklara eklenebilecek çok daha fazla başlık olabilir. Ancak, yakın geçmişimizden en önemli örnek olarak Göreme’de peri bacalarının hemen yanındaki otel inşaatını verebiliriz. Önce bir gazetede yayınlanmasının ardından sosyal medyada gündem olan ve günlerce tartışılan otel inşaatı gelen sosyal medya baskısı neticesinde nihayet yıkılmıştı.

Örnekleri çoğaltalım…
Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarındaki pek çok hesap üzerinden kan ve trombosit ihtiyacına yönelik anonslar yapılmakta. Ayrıca kamudan bağımsız olarak kimi hesaplar üzerinden organ bağışı konusuna dikkat çekilmekte.

Öte yandan, sosyal medyayı aktif olarak kullanan bir başka bağımsız oluşum ise şarkıcı Haluk Levent’in başını çektiği ‘Ahbap’ derneği… Şimdilerde dernek olarak varlığını sürdüren Ahbap, ihtiyaç sahiplerine ve zorda olan insanlara yardım amacıyla sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Sosyal medya aracılığıyla ihtiyaç sahipleri derneğe ulaşabildiği gibi, yardım etmek isteyen kişi ve kurumlar yine sosyal medya aracılığıyla dernek ve ihtiyaç sahipleriyle iletişime geçebiliyor. Sosyal medyada Ahbap benzeri yardım amaçlı başkaca oluşumlara rastlamak da mümkün…

Tüm bu kamu yararına oluşumlar, aslında sosyal medyanın başlıca karakteristik özelliği olan ‘karşılıklı etkileşim’ ve hızlı yayılım sayesinde toplumun geniş kesimlerine ulaşabiliyor.
Yardım amaçlı bazı paylaşımlarda dikkatimi çeken en önemli şey ise ihtiyaç sahiplerini rencide etmemek için görsellerde o kişilerin yüzlerinin görünmemesi için buzlanmaları oldu. Yani, ihtiyaç sahiplerine kameralar önünde yardım dağıtan kimi kişi ve kurumların aksine yaptıkları iyiliği mahremiyet içinde yapıyorlar.

Örneklerden de anlaşılacağı üzere sosyal medya doğru kullanıldığı taktirde kötülerin karşısında, iyilerin yanında cephe açabiliyor…
Kimilerinin acımasızca eleştirdiği gibi bireyleri toplumsal gerçekliklerden uzaklaştırmak yerine asgari müştereklerde bir araya getirebiliyor…

Kamu vicdanı oluşturarak, özellikle Türk insanına özgü yardımlaşma duygusunu harekete geçirebiliyor…
Yeri geldiğinde iyilik fabrikası olarak işlev görebiliyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.