2013 yılında 3 kuyruklu yıldız gözlemlenecek!

MEDYALOJİ ÖZEL- Dün akşam Habertürk ekranlarında yayınlanan Öteki Gündem programına katılan Prof. Dr. Ethem Derman ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Semiz dün dünyamızı sıyırıp geçen göktaşı ve Rusya’da yaşanılan göktaşı yağmuru ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bu sene üç tane kuyruklu yıldız geliyor. Bu üç yıldız çok parlak olacak. Türkiye’den de çıplak gözle gözlemlenebilecek.
Yüzyılın kuyruklu yıldızı geliyor
Bunlarda en önemlisi Aralık’ın sonunda geliyor. ISON adlı bu kuyruklu yıldız için yüzyılın kuyruklu yıldızı deniliyor. Bu kuyruklu yıldız dolunay parlaklığında olacak. ISON adlı bir robotik teleskop bulduğu için bu kuyruklu yıldızın adı ISON. Çok uzun bir kuyruğu olacak.
Öteki Panstarrs Kuyruklu Yıldızı kuyruklu yıldızı. Mart’ın ikinci yarısında Türkiye’den de göreceğiz. Güneş batar batmak kuyruğunu göreceğiz. Çünkü güneşe çok yakın geçiyor.
Biri de Nisan’da adı Lemmon kuyrukluğu yıldızı idi.
İstanbul’da gözlenebilir mi?
İstanbul’da bu üç kuyruklu yıldız gözlemlenemeyecek çünkü İstanbul’da büyük bir ışık kirliliği var.
Kuyruklu yıldız nedir?
Belli zamanlarda güneş civarından geçen ve dünyadan da görülebilen küçük gök cisimleridir. Kuyruklu yıldızlar bir çekirdek, onu çevreleyen saç kısmın ve kuyruktan oluşur. Genellikle su veya hafif gazların bir araya gelmesi ile meydana gelirler. Buz ve hafif gazlar güneşe yaklaştıkça buharlaşır ve kuyruklu yıldızın gaz kuyruğunu oluşturur. Buzun arasında genellikle tozlarda bulunur bunlarda kuyruklu yıldız adını verdiğimiz bu cisimlerin toz kuyruğunu oluşturur. Tarihte bilinen kuyruklu yıldızların en ünlü olanı, Halley Kuyruklu Yıldızı'dır.
Yorumlar
Yorumunuz alındı!
Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.