15.01.2019 09:56

Almanya, Facebook’un veri toplamasını yasaklayacak

Almanlar, ABD şirketi Facebook’un gelir kapasını kapatacak önemli bir hamle yapmaya hazırlanıyorlar.

Almanya Tekel Komisyonu’nun kısa süre içinde Facebook’a, kullanıcı verileri toplamak konusunda önemli kısıtlamalar getireceği vurgulanıyor.

Avrupa’da Facebook’a ekmek yok
Bu kararla beraber Facebook’un öncelikle Almanya’da ve muhtemelen daha sonra tüm Avrupa’da, kullanıcı verilerini rahatça toplayabildiği dönem sona erecek. Instagram ve Whatsapp üzerinden topladığı verilerle Facebook hesaplarını ilişkilendiremeyecek ve tüm bu süreci de şeffaf şekilde Avrupalı otoritelere açmak zorunda olacak.

Facebook’un reklam satma politikasını çok ağır etkileyecek olan bu kararla beraber, Almanya sosyal medya devinin Avrupa’daki en büyük gelir kaynağını baltalamış olacak.

Facebook’un alınan kararlara uymadığı veya geç cevap verdiği her talep başına da yaklaşık 11.5 milyon dolar ceza ödemesi gerekecek. Üstelik bu sadece Almanya için geçerli bir ceza olacak.

Diğer Avrupa ülkellerinin de benzer kararlar alması halinde, Facebook’un kullanıcı verisi toplama konusunda usulsüz davrandığı, verileri reklamverenlere sattığı her olayda her ülke kendi belirlediği boyutlarda ceza yazdığında, Facebook’u Avrupa’da milyarlarca dolarlık cezaların beklediği bir döneme giriyor olabiliriz.

Bu cezalarla karşılaşmamak için kullanıcı verilerini toplamayı kesmesi halinde de sosyal medya servisinin yine milyarlarca dolarlık reklam gelirini kaybetmesi kaçınılmaz görünüyor.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.