08.05.2024 12:35

Sağlık ekosisteminin 25 yıllık çözüm ortağı

AstraZeneca, 25'inci yılına özel olarak hazırladığı “AstraZeneca'nın Türkiye'ye Etkileri” Raporu'nun çıktılarını bugün düzenlediği etkinlikte paylaştı.

AstraZeneca Türkiye, Astra ve Zeneca firmalarının birleşiminin 25’inci yıldönümünde Türkiye’deki ekonomik ve sosyal etkilerini gözler önüne seren kapsamlı bir rapor paylaştı. “AstraZeneca’nın Türkiye’ye Etkileri Raporu”nda yer alan verilere göre, şirketin ülkeye doğrudan GSYH katkısının reel değeri 78 milyar TL düzeyinde gerçekleşirken, dolaylı ve tetiklenen etkiler ile birlikte 25 yıllık toplam GSYH katkısının reel değeri 195 milyar TL oldu.

AstraZeneca, aynı zamanda 500’ü aşkın çalışanı ile Türkiye ilaç sektörü istihdamının yüzde 1’ini sağlıyor. Değer zincirinde gerçekleşen çarpan etkileri ile toplam 6 bin 270 kişilik istihdama destek veren şirket, Türkiye’de ilaç ve sağlık sektörünün kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunuyor. AstraZeneca’nın sağladığı 1 kişilik istihdam, ekonomi genelinde 11 kişilik istihdamı destekliyor.

Raporun tanıtım toplantısında konuşan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, yılda 45 milyar dolardan fazla sağlık hizmeti hacmi ile dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden biri olduklarına dikkat çekerek, “Köklü deneyimimizden aldığımız güç ile her yıl istikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyoruz. 2023 yılı da uzun vadeli büyüme stratejimizin başarıyla uygulandığı, yerel ve global çapta güçlü performansımızın devam ettiği bir yıl oldu. Bu başarımızın ardında kurum DNA’mız olan Ar-Ge’ye verdiğimiz önemin katkısı yadsınamaz. Nitekim sadece geçen yıl global olarak Ar-Ge’ye yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yaptık. 2023 sonu itibarıyla dünya genelinde 90 bine yakın uzman kadromuz ile hastaların yaşamında anlamlı farklar yaratmak için durmaksızın çalıştık. Faaliyetlerimizi sürdürürken toplumun ihtiyaçlarına yönelik programların geliştirilmesi için de işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda sağlık taraması ve sağlık okuryazarlığı gibi alanlarda desteklediğimiz programlar ile 66 milyondan fazla kişiye ulaştık” açıklamasında bulundu.

Barış, bilimsel işbirlikleri ve diğer projelerle bugüne kadar 215 hekim ve sağlık çalışanı derneği, 13 hasta derneği, 6 sektör derneği ve 39 diğer sivil toplum kuruluşuyla işbirliği yaptıklarını da ekledi.

AstraZeneca olarak daha sağlıklı bir toplum ve sürdürülebilir bir sağlık sisteminin paydaşların işbirliği ile mümkün olabileceğine inandıklarını aktaran AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise, “Üniversiteler ve hekim dernekleri başta olmak üzere ülkemiz sağlık ekosisteminde yenilikçi çözümleri destekleyen pek çok çalışmaya destek sağlıyoruz. Yenilikçi çözümler alanında yapay zekânın hastalık tanısı ve takip süreçlerine entegrasyonunu hedefleyen ve bu sayede hastalık yönetimini iyileştirmeye katkı sağlayan projelere de destek oluyoruz. Bu kapsamda kalp yetersizliğinin tanısı ve takip süreçlerinde ülkemizin, AstraZeneca Türkiye’nin de bağlı bulunduğu AstraZeneca Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde dijital çözümler ile örnek olmasını hedefliyoruz. Bunun için de hekim dernekleri ve üniversitelerin bilimsel araştırma projelerini destekliyoruz. Ayrıca Türkiye genelinde birçok merkez ile işbirliği yaparak, gerçek yaşam verisi üretmek ve üretilmesine destek olmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Son beş yılda kalp yetersizliği, kronik böbrek hastalığı, astım, akciğer kanseri gibi pek çok hastalık alanında 20’nin üzerinde gerçek yaşam verisi yapılmasına katkıda bulunduk” dedi.

 

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.