28.05.2020 11:34

Serap Belet: Haberi sunan kişinin sahadan gelmesi avantaj

HaberTürk'te her sabah Gün Başlıyor programıyla ekrana gelen deneyimli sunucu Serap Belet Douillet, 'televizyon dünyasının gıybet kazanı' Tivitrend'e konuk oldu. Başarılı haberci, Tivitrend Genel Yayın Yönetmen

HaberTürk'te her sabah Gün Başlıyor programıyla ekrana gelen deneyimli sunucu Serap Belet Douillet, 'televizyon dünyasının gıybet kazanı' Tivitrend'e konuk oldu. Başarılı haberci, Tivitrend Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Altun ve editör Pelda Arkan'ın katıldığı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Gazeteciliği küçük yaşlardan itibaren yapmak isteyen ve mesleğe 1997 yılının başlarında Uğur Dündar'ın Arena programında stajyer olarak başlayan Serap Belet, ilk yıllarda yönetmen yardımcılığından prodüktörlüğe farklı görevler üstlendiğini söyledi. 1999 yılındaki Gölcük depremi sonrası bölgeye giden ve orada en uzun süre kalan (6 ay) gazetecilerden biri olduğunu belirten Belet, bu süreçte hem kişi olarak hem de mesleki olarak büyüdüğünü ifade etti. 

Serap Belet Douillet'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"15 sene muhabirlik yaptım. Gazeteciliğin, haberciliğin özünde muhabirlik var. Haberi ilk oluşturan, anlatan, var eden kişi olmanın heyecanının yeri doldurulamaz. Gazetecilik yaşam biçimi olarak seçilecek bir şey. Dışarıdan göründüğü kadar pırıltılı değil, zor bir meslektir.

Sunuculukta mektepli ya da alaylı olmanız değil, layığıyla yapıp yapmadığınız, ne kadar donanımlı olduğunuz, bu mesleğe ne kadar uygun olduğunuz, kendinizi ne kadar yetiştirdiğiniz önemli. Sadece üniversite eğitimiyle başarılabilecek bir meslek değil. Yetenek ister, yatkınlık ister, merak ister, çalışkanlık ister. Ekonomi, siyaset okursanız da çok iyi bir gazeteci olabilirsiniz. Önemli olan kendinizi buna nasıl hazırladığınız, kendinizi bu mesleğe ne kadar adadığınız. O yüzden başka alanların yapmasına açık.

Bu mesleği yapmak için okul şart değil ama bence ekranda haberi anlatan kişinin sahadan gelmesi şart. Belki şart çok kesin bir sözcük olur ama çok büyük katkı ve gereklilik. Çünkü bunun çok avantajını gördüm ben.

(Sunucuların habere yorum katması) Bu tamamen haberi sunan kişinin tercihidir. Özellikle markalaşmış kişilere çok yakışır. Yani siyasi duruşunu net şekilde ortaya koymuş, izleyici ve okuyucuda karşılığı olan kişilerden beklenir zaten. Ama bu gereklilik değildir. Ben yorum yapmada daha geride durmayı tercih edenlerdenim. Yorum yapıp yapmamak sadece haberi aktaran kişinin kararıdır."

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.