14.06.2019 15:19

Başkanlar Konseyi toplandı

1 Temmuz tarihi itibariyle AB dönem başkanlığını üstlenecek Finlandiya'da gerçekleşen toplantıda, Avrupa iş dünyası Avrupalı karar alıcılar ile önceliklerini paylaştı.

Zirveye katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski Gümrük Birliği'nin AB üyeliği süreci çerçevesi içinde güncellenmesinin tüm Avrupa için önemini vurguladı.

Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısı, AB Dönem Başkanlığı görevini 1 Temmuz'da üstlenecek olan Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleşti.

Toplantı kapsamında Avrupa iş dünyasının öncelikleri, önümüzdeki altı ay AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenecek resmi temsilcilerle paylaşıldı.

Helsinki Başkanlar Zirvesinde TÜSİAD, Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Genel Sekreter ve Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Kaleağası ile TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi ve BusinessEurope Daimi Delegesi Dilek Aydın tarafından temsil edildi.

Simone Kaslowski Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

Resmi program 13 Haziran'da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüş alışverişi ile başladı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski'nin Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşmesinde AB'nin geleceği, küresel ekonomi ve Türkiye'nin AB süreci konuları ele alındı.

Başkanlar Konseyi toplantısının bugün gerçekleşen açılış oturumunda ise, Finlandiya Başbakanı Antti Rinne'nin katılımı ile somut AB öncelikleri ve politika çözümleri tartışıldı. BusinessEurope üyeleri daha sonra Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları ve AB kurumlarında yeni dönem, Çin ile ilişkiler ve Brexit süreci gibi stratejik öneme sahip konuları değerlendirdi. TÜSİAD bu konudaki görüş ve çalışmalarını katılımcılar ile paylaştı.

Avrupa iş dünyasından gümrük birliğinin güncellenmesine destek

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Gümrük Birliği'nin AB üyeliği süreci çerçevesi içinde güncellenmesinin tüm Avrupa için önemini vurguladı. Konunun 29 Nisan tarihli BusinessEurope Ticaret Stratejisi belgesinde de yer aldığına dikkat çekti.

Kaslowski konuşmasında özetle şu görüşleri paylaştı:

"Avrupa bir dönüm noktasında. Dijital dönüşüm çağında sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda etkili bir şekilde ilerlemek için Avrupa'da yeni bir siyaset anlayışına ve sağlam politika uygulamalarına ihtiyaç var. Avrupa'nın demokratik, ekonomik ve sosyal değerlerinin test edildiği bu dönemde, öngörülü, yapıcı ve kapsayıcı bir yaklaşım her alanda gereklidir. Bu yönde, Türkiye'nin AB entegrasyon süreci Avrupa'nın geleceğine sağlayacağı katkı temelinde yeniden somut zeminde canlandırılmalı"

BusinessEurope Ticaret Stratejisi Tutum Belgesi

Zirvede, Türkiye-AB Gümrük Birliği'ni güncelleme çağrısı içeren BusinessEurope Ticaret Stratejisi tutum belgesinin, AB başkentlerinde ve AB kurumlarının yeni döneminde politika ve yasa oluşturucular nezdinde tanıtımının yoğunlaştırılması konusu ayrıca ele alındı.

BusinessEurope Türkiye-AB Gümrük Birliği'ni güncelleme çağrısı içeren Ticaret Stratejisi tutum belgesini 29 Nisan tarihinde yayımladı.

BusinessEurope Ticaret Stratejisi tutum belgesinin Avrupa Birliği genişleme politikası başlığı altında ele alınan Türkiye bölümünde, Avrupa iş dünyası, Türkiye'nin AB sürecine atıfta bulunarak, tarafların Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecine odaklanması çağrısını paylaşıyor. BusinessEurope ayrıca Türkiye'nin AB ile entegrasyon süreci çerçevesinde AB müktesebatıyla uyumunun yatırım ve ticaret ilişkilerinin gelişmesi için kritik önemine dikkat çekiyor. Avrupa iş dünyası işleyen bir Gümrük Birliği ve hukuk devleti için Türkiye'nin AB ile entegrasyon sürecinin en iyi güvence olduğunu vurguluyor.

Ticaret Stratejisi tutum belgesi Avrupa özel sektörünün ana temsil kuruluşlarından oluşan tüm BusinessEurope üyelerinin katkı ve uzlaşısına dayalı olarak hazırlandı. Türkiye'den TÜSİAD ve TİSK'in de katkı sağladığı bu belge AB kurumları tarafından önümüzdeki beş yıllık yeni yasama döneminde iş dünyasının ortak tutumu olarak dikkate alınacak.

***

BusinessEurope 2017'de yayımlanan Avrupa'nın Geleceği başlıklı tutum belgesinde de Türkiye'nin AB sürecinin koşulluluk ilkesi korunarak, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine destek vermişti. Tutum belgesinde ayrıca, dijital ekonomi, güvenlik ve enerji alanlarında ilerlemenin altı çizilerek; hukukun üstünlüğü ve demokrasinin önemi vurgulanmıştı.

***

BusinessEurope 1995 yılında AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin oluşturulmasına, 1999 yılında Türkiye'nin AB Konseyi tarafından resmen “aday ülke” olarak tanınmasına, 2004 yılında AB üyelik müzakereleri sürecinin başlatılmasına, Türkiye'de demokratik reform sürecine ve Türkiye'nin Transatlantik ekonomiye dahil edilmesine destek vermiştir.

Yorumlar

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.